‘Zonder Philips-Belg was er geen iPad geweest voor Apple’

Print
‘Zonder Philips-Belg was er geen iPad geweest voor Apple’

De Newton was de inspiratiebron voor de latere IPad en de iPhone. Afbeelding: Diana Scheilen

‘Steve Jobs had nooit een iPad gehad als Gaston Bastiaens niet van Philips in Hasselt naar Apple was overgestapt’. Dat zegt ondernemer Peter Hinssen, een verzamelaar van zowel succesvolle als radicaal mislukte Apple-producten. Zijn collectie is nog tot 6 mei te zien tijdens EpiCorda, een tentoonstelling op de Corda Campus, het voormalige Philipsterrein in Hasselt.

Apple heeft de naam en reputatie om de aanjager te zijn van digitale innovatie. Die rol komt zeker ook toe aan ‘good-old’ Philips. Met zijn cassettespeler en –recorder, met zijn elektronisch orgel (Philicorda) en de introductie van de compact disc (cd), veranderde ook Philips de wereld. Het was vooral de Belgisch-Limburgse topingenieur Gaston Bastiaens, die de Philips-innovaties de sporen gaf.

Kinderziektes
In 1992 werd Bastiaens geheadhunt door Apple. Enkele maanden later al presenteerde hij de Newton, een avant-gardistische zakcomputer, waaraan hij in zijn Philips-tijd al had gewerkt. De Newton werd door allerlei kinderziektes geen echt succes. Veertien jaar later blijkt de Newton wel aan de basis te staan van de iPod, iPhone en iPad; producten waardoor Apple uitgroeide tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Een reportage over de expositie Philips/Apple in De Limburger van zaterdag. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →