Robotstem verdwijnt uit Arrivabus

Print
Robotstem verdwijnt uit Arrivabus

Afbeelding: Laurens Eggen

Goed nieuws voor alle reizigers die zich ergeren aan de ‘robotstem’ die de haltes omroept in de Limburgse bussen en treinen van Arriva. Nog deze maand wordt de stem vervangen door een ‘echte’ stem met een wat meer Limburgse tongval.

De afgelopen maanden was er veel kritiek op de omroepstem. Arriva zou geen gevoel met de regio tonen door een hakkelende computerstem met een harde ‘g’ door de bussen en treinen te laten schallen. Maar de computerstem leidde ook tot hilariteit en verbondenheid onder reizigers op momenten dat medepassagiers probeerden de stem na te bootsen als die ‘Lutterade’ of ‘Tegelen’ probeert uit te spreken. 

Oude stem

Hilariteit
Aan die hilariteit komt binnenkort dus een eind. L1-presentatrice Kirsten Paulus heeft in meerdere sessies werkelijk alle haltes en andere teksten voor Arriva ingesproken. Ook zijn opnames gemaakt van allerlei losse klanken uit de mond van Paulus. Slimme computersoftware kan zo in de toekomst, als er bijvoorbeeld haltes bij komen, op basis van die klanken nieuwe woorden maken. De software kan zelfs de klemtoon van al ingesproken teksten veranderen zonder dat de reiziger merkt dat het computerwerk is, verzekert Arriva.

Nieuwe stemOverigens waren de opnames met Paulus al voor de start van Arriva in Limburg gemaakt. Het lukte echter niet om alles verwerkt te krijgen voor 11 december. Voor 1 maart moeten alle treinen en bussen de nieuwe stem hebben.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →