Zieken door gifdamp Nunhems

Print
Zieken door gifdamp Nunhems

Afbeelding: Laurens Eggen

Medewerkers van Nunhems zijn ziek geworden nadat ze zijn blootgesteld aan te hoge concentraties van de gevaarlijke stof chloroform. Eén personeelslid heeft de chronische hersenaandoening OPS opgelopen. Anderen kampen met aan OPS gelieerde klachten.

Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger. Concreet gaat het om medewerkers van de afdeling conditioning, die verantwoordelijk zijn voor het opschonen van bij Nunhems veredelde zaden. Zij stonden als gevolg van technische fouten bloot aan de gevaarlijke stof chloroform. Het zaadveredelingsbedrijf, gelegen in Nunhem, bevestigt ‘dat de kans reëel is dat de blootstelling enige tijd heeft geduurd’. De exacte duur van de blootstelling is onbekend.

Onderzoeken
Het afgelopen jaar vonden er diverse onderzoeken plaats bij Nunhems, dat onderdeel is van de wereldwijd opererende farmaceut Bayer. Op basis van deze onderzoeken is vastgesteld dat in de ruimte van de afdeling conditioning tijdens het dagelijks opschonen van zaden een te hoge concentratie chloroform  terecht kwam.

Lees ook: Sluipend gif tussen de zaadjes

Deze gevaarlijke stof kwam vrij uit een zogeheten VSG-apparaat. De Arbodienst Zorg van de Zaak, die in opdracht van Nunhems onderzoek deed op de betreffende afdeling, stelt dat de hoeveelheid chloroform ruim zes keer zo hoog was als toegestaan. Met het VSG-apparaat werd destijds zonder verdere mondbescherming gewerkt, beweren medewerkers. De machine ligt, na een incident eind 2015, stil.

Hersenaandoening
De medewerkers die de afgelopen jaren het meest in de ruimte hebben gewerkt, zijn vorig jaar onderzocht bij het Centrum voor Beroepsziekten in Amsterdam. Tijdens dit onderzoek is bij een van de collega’s de chronische hersenaandoening OPS vastgesteld, in de volksmond ook wel bekend als de schildersziekte. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, chronische vermoeidheid en geheugenverlies. Vijf andere collega’s ondervinden OPS-gerelateerde klachten.

Nunhems betreurt de situatie en zegt de verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van de blootstelling. Tevens wordt onderzocht of ook personeel op andere afdelingen veiligheidsrisico’s loopt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →