Zorgen om jonge en intensieve gebruikers lachgas

Print
Zorgen om jonge en intensieve gebruikers lachgas

Lachgas is razend populair onder jongeren Afbeelding: Arie Kievit/AD

Het Trimbos Instituut is een onderzoek gestart naar lachgas, dat als roesmiddel razend populair is in het uitgaansleven. De onderzoekers maken zich zorgen om jonge en intensieve gebruikers, maar hebben geen duidelijk beeld wie dit precies zijn.

Een op de tien gebruikers inhaleert dit gas vaker dan één keer per maand, sommigen zelfs elke week, onderzocht het Trimbos. Veelvuldige gebruik kan leiden tot pijnscheuten, bloedarmoede, geheugenverlies en zelfs zuurstoftekort, aldus Ninette van Hasselt, programmahoofd jongeren en riskant gedrag van het Trimbos. 

,,We weten nog onvoldoende wat zuurstoftekort doet met het jonge brein. Omdat de hersenen nog lang niet volgroeid zijn, lijkt voorzichtigheid geboden." Onder scholieren (12 tot 16 jaar) heeft acht procent al eens lachgas gebruikt.

Legaal
Lachgas is legaal en gewoon te koop in de winkel. Het gas wordt via een ballon opgezogen en geeft het gevoel van dronkenschap dat na maximaal 5 minuten is uitgewerkt. Soms leidt het tot een onbedaarlijke lachbui. Inmiddels staat het roesmiddel in de top drie van uitgaansdrugs staat, naast cannabis en ecstasy.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →