Sluipend gif tussen de zaadjes

Print
Sluipend gif tussen de zaadjes

Afbeelding: Laurens Eggen

Zaadveredelingsbedrijf Nunhems is een van de meest hightech bedrijven van onze provincie. Toch kan het ook hier behoorlijk misgaan. Door technische fouten zijn medewerkers over een langere periode blootgesteld aan de gevaarlijke stof chloroform.

De manager van de Nunhems-campus heeft eind oktober 2016 een trieste mededeling voor het personeel. De feeststemming van een paar dagen eerder, toen het zaadveredelingsbedrijf het honderdjarig jubileum vierde, moet plaatsmaken voor de harde realiteit. Uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepszieken in Amsterdam is namelijk gebleken dat een van de collega’s op de afdeling conditioning de chronische hersenaandoening OPS heeft opgelopen.

Vijf anderen verkeren in het ‘grijze gebied’, zo vertelt de leidinggevende. Zij kampen met enkele gezondheidsklachten, zoals chronische vermoeidheid en concentratieproblemen, die eveneens aan OPS worden gekoppeld. Enkele maanden daarvoor zijn het al de onderzoekers van arbodienst Zorg van de Zaak die duidelijk maken dat er iets goed mis is bij ‘conditioning’. 

Op deze afdeling worden zaden geschoond en gesorteerd met behulp van diverse apparaten. Zo wordt er ook gewerkt met de zogeheten VSG-machine, op het bedrijf ook de vloeistofschoner genoemd. 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →