Het ‘nieuwe’ Heerlen wint

Print
Het ‘nieuwe’ Heerlen wint

De stamkroeg van Miserabel en Paul & Leo zingt mee met ‘Wat is dat lekker’ van de Miserabel. Afbeelding: Luc Lodder

Voor Heerlenaren zijn hun stadgenoten altijd winnaar van het LVK. Cafébezoekers zingen hard, vals en gepassioneerd mee tijdens het ‘leedjeskonkoer’.


Nog voordat Paul & Leo en Herriemenie Miserabel één noot gezongen hebben, verklaren hun stadgenoten ze al tot winnaar van het LVK. Met name Miserabel heeft een hoge gunfactor, blijkt uit een rondgang, gisteravond, in het centrum van Heerlen, op nog geen 400 meter van het paviljoen waarin het LVK zich afspeelt. Paul & Leo gingen al een keer met de eer strijken, in 2004, dus dat is een reden om Miserabel een eerste plaats te gunnen, valt meer dan een keer te horen. Maar er is meer. „Deze sjpaskapel weerspiegelt het nieuwe, Heerlen dat trots is op zijn stad en zijn verleden”, analyseert Hariëtte Jansen, die in café Bracke naar de rechtstreekse uitzending van het LVK kijkt. En dat is? „Ze zijn een beetje rebels, anders, net als het Heerlen van vandaag.” 

Ander geluid
Het is een traditionele sjpaskapel die zich tussen de gevestigde orde van artiesten laat zien, legt Jansen uit. „De meerderheid van de artiesten doet al jaren aan het LVK mee. Het is tijd voor een ander geluid. Miserabel weet de tradities van carnaval met een jong geluid te combineren. Luister maar eens goed naar de tekst van ‘Wat is dat lekker’.” Ook Angelica Wandles en Kim Maas die bij café Pelt naar het LVK kijken, wijzen op de rebelse kant van Miserabel. „Ze staan niet onder contract van Marlstone, zoals bijna alle carnavalsartiesten. Alleen al daarom verdienen ze het te winnen.” De twee vriendinnen bekijken het ‘concours’ in een hoekje van Pelt, het thuishonk van de beide Heerlense deelnemers. Straks, als het LVK is afgelopen, vindt hier de afterparty plaats en dat wordt ongeacht de uitslag een knalfuif, zeggen de bezoekers van het café. Terwijl de meerderheid van de cafébezoekers weinig belangstelling heeft voor de tv-uitzending van het LVK, voorzien Wandles en Maas het songfestival van commentaar. „Ik sta ervan te kijken hoeveel ik weet”, concludeert Angelica Wandles. 

Helden
De concurrentie is groot, meent Jos Debije die bij Bracke tv kijkt. „Ik ben nu al trots op onze deelnemers.” Het is duidelijk. Paul & Leo en Miserabel zijn in Heerlen de winnaars van het LVK. Als de mannen van Miserabel op het podium staan, slaat de stemming in Pelt om. Het refrein van ‘Wat is dat lekker’ wordt hard, vals en gepassioneerd meegezongen. „Tzing. Boem Paaf! Lekker.