Kjeld Nuis is eindelijk 's werelds beste

Print
Kjeld Nuis is eindelijk 's werelds beste

Afbeelding: ANP

Kjeld Nuis is verlost van een loden last. Hij werd afgelopen jaren gezien als 'de beste Nederlandse schaatser die nooit wereldkampioen werd'. Dat is nu definitief verleden tijd. De rijder van Team LottoNL-Jumbo bewees zaterdag bij de WK afstanden in Gangneung dat hij dit seizoen de beste 1000 meterrijder is. Hij won zijn eerste mondiale titel in een knappe tijd van 1.08,26.

Nuis behoorde vier jaar geleden op het olympisch kwalificatietoernooi tot de favorieten op de 1000 en 1500 meter. Maar hij bezweek onder de druk en miste tot zijn grote verdriet de Spelen van Sotsji. In de jaren daarna werd hij twee keer derde bij de WK, in 2015 won Shani Davis, vorig jaar Pavel Koelizjnikov.

Diezelfde Rus was Nuis ook bij de WK sprint te snel af. Maar omdat Koelizjnikov werd betrapt op het gebruik van meldonium, rekende Nuis erop alsnog wereldkampioen te worden. De tijdelijke schorsing werd echter opgeheven toen onduidelijkheid ontstond hoe lang meldonium in het lichaam opspoorbaar zou zijn. Nuis sprak zich meerdere malen in klare taal uit over zijn Russische rivaal.

Dit seizoen is Koelizjnikov afgehaakt, door een combinatie van motivatieproblemen en blessures. Nuis trok zijn stijgende lijn door. Hij won alle vier de 1000 meters in de wereldbeker. Maar bij de EK sprint in Heerenveen ging het toch weer mis, door een verpeste eerste 500 meter. Nuis herstelde zich wel en won nog zilver.

In Zuid-Korea viel alles dan toch op zijn plek voor Nuis. In een rechtstreeks duel versloeg hij landgenoot Kai Verbij, die in 1.08,78 derde werd. Tussen hen in eindigde verrassend de Canadees Vincent de Haitre (1.08,54).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →