Superieure Kramer is Bergsma de baas op 10.000 meter

Print
Superieure Kramer is Bergsma de baas op 10.000 meter

Afbeelding: AD

Sven Kramer heeft in het Zuid-Koreaanse Gangneung zijn wereldtitel op de 10.000 meter geprolongeerd. De Fries noteerde in de voorlaatste rit een nieuw Nederlands record (12.38,89). Deze supertijd was te machtig voor provinciegenoot Jorrit Bergsma, die zich in de slotrit tevreden moest stellen met zilver (12.43,95). De Duitser Patrick Beckert pakte brons (12.52,76).

Jorrit Bergsma was in de laatste rit lange tijd op weg naar de snelste tijd, en lag zelfs even op koers voor een wereldrecord. Maar hij stortte na ongeveer 8 kilometer in en gaf uiteindelijk nog vijf tellen toe. 

Wellicht voelde Bergsma op dat moment de ploegachtervolging van gisteren. Dat onderdeel had Kramer overgeslagen. Wel was de 12.43,95 een persoonlijk record voor Bersgma.

De laatste keer dat Bergsma een 10 kilometer reed, had hij Kramer nog verslagen. Dat was op de NK afstanden, eind december. Ook toen mocht hij na Kramer van start. 

De 10 kilometer is bij de WK al sinds mensenheugenis een Nederlands feestje. Slechts vijf mannen wonnen de langste afstand ooit: Gianni Romme (4 keer), Bob de Jong (5 keer), Carl Verheijen (2 keer), Bergsma (2 keer) en Kramer (nu 5 keer).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →