Waarschuwing voor ijzel en gladheid

Print
Waarschuwing voor ijzel en gladheid

Afbeelding: ANP

Bijna in het hele land, met uitzondering van het noordoosten en zuidoosten, is het glad door sneeuwval. Op veel plaatsen in Nederland ligt een sneeuwdek tot wel acht centimeter. Weerplaza raadt aan de weersverwachting in de gaten te houden, vooral vanwege het gevaar voor ijzel.

In de nacht naar zondag trekt het tweede neerslaggebied van zuidoost naar noordwest over het land. Het zuidwesten en noordoosten lijken vrijwel droog te blijven. Elders valt sneeuw, natte sneeuw of regen en het kan lokaal ook ijzelen.

Verraderlijk
Marco Verhoef, meteoroloog van Weerplaza: ,,Mocht de lucht een fractie warmer zijn dan valt er geen sneeuw, maar kan het gaan ijzelen. In plaats van gladheid die goed zichtbaar is, wordt de situatie op de weg dan veel verraderlijker.'' Met name tussen vanavond 21 uur en zondagochtend 10 uur geldt het gevaar voor ijzel, in delen van het land.

Met name in het oosten zou zeer lokaal ook ijzel kunnen voorkomen. In de provincie Zeeland, met name in Zeeuws-Vlaanderen, is lokaal dichte mist ontstaan. In de loop van de ochtend trekt de winterse neerslag naar het westen weg, komt de temperatuur weer boven nul en verdwijnt de gladheid geleidelijk.

Smog
Voor zondag is er een grote kans op smog. Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met een luchtwegaandoening, kinderen, ouderen en mensen die zich in de buitenlucht inspannen. Het RIVM waarschuwt mensen die last hebben van de ongunstige weersomstandigheden om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Gladheid
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Gisteren waren er in het hele land ongevallen door de gladheid. Volgens een woordvoerster gebeurden die voornamelijk op op- en afritten en in bochten.

Strooien
Rijkswaterstaat was zaterdag al volop bezig met strooien van snelwegen. Vanuit Limburg trokken sneeuwbuien het land binnen en daardoor ontstond kans op gladheid. 

Sinds vrijdagochtend is er 2,2 miljoen kilo zout gestrooid, waarmee het totaal sinds het begin van deze winter op 66 miljoen kilo staat. Volgens de woordvoerster van Rijkswaterstaat rukken ook zondagavond de strooiwagens uit.

Dooi
In de loop van zondagochtend trekt de winterse neerslag via het noordwesten weg. Aan het eind van de ochtend is het zo goed als overal droog denkt Weerplaza en daarna begint het overal te dooien. 's Middags schijnt de zon van tijd tot tijd. Mocht er nog een bui vallen, dan zal dat regen zijn. Uiteindelijk wordt het 1 of 2 graden in het noorden en zelfs 5 tot 8 graden in Limburg. Gladheid is dan uiteraard snel weer verdwenen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →