RTL schrapt premiersdebat na afzeggingen Wilders en Rutte

Print
RTL schrapt premiersdebat na afzeggingen Wilders en Rutte

Afbeelding: ANP

Zowel VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders hebben zich afgemeld voor het RTL 'premiersdebat' van 26 februari. RTL heeft nu besloten om het debat te annuleren.

PVV-voorman Wilders was de eerste die zijn afmelding via twitter wereldkundig maakte, nadat RTL bekend had gemaakt vijf partijen een uitnodiging voor het premiersdebat te hebben gestuurd. Volgens Wilders is dat in tegenspraak met eerder gemaakte afspraken. Ook de hoofd woordvoering van de VVD meldde op twitter dat Rutte ‘de uitnodiging zou afslaan’.

Vijf partijen
,,We vinden het op basis van de Peilingwijzer niet verdedigbaar om vier partijen uit te nodigen. Er zijn daarom uitnodigingen naar vijf partijen gegaan'', legt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws uit. ,,Nu de PVV en VVD hebben afgezegd, hebben we besloten het hele debat af te zeggen. Dat hebben we alle partijen zojuist laten weten. Het format was een premiersdebat, als de nummers 1 en 2 daar niet bij zijn, valt dat in het water. Een week later staan we al met acht partijen in Carré. We vinden dit buitengewoon jammer, maar we kunnen mensen niet dwingen om te komen debatteren.''

Carnaval
PVV-voorman Wilders twittert dat hij in plaats van het debat nu carnaval gaat vieren. Tijdens een zondagochtend uitgezonden interview met omroep WNL liep hij daar al op vooruit en zei hij in Venlo vastelaovend te willen vieren als RTL de afspraken niet na zou komen.

 

Lees ook: Wilders: Nederlanders voelen zich niet meer vrij in Nederland

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →