Betonblokken & kontenknijpers met carnaval

Print
Betonblokken & kontenknijpers met carnaval

In Keulen waren vorig jaar tijdens carnaval al extra agenten en beveiligers op de been als gevolg van de gebeurtenissen tijdens de oudjaarsnacht. Afbeelding: Roger Dohmen

Betonblokken en overal beveiligers in burger. De maatregelen rondom carnavalsoptochten in Limburg en in de grensstreek waren nog nooit zo veelomvattend. En dan zijn er ook nog wat ethische dilemma’s.

Speel je hiermee potentiële terroristen niet juist in de kaart? Het gemeentebestuur van Venlo is allerminst blij met de berichtgeving van Omroep Venlo over de beveiliging rondom de Boètezitting in die stad. De omroep meldde onlangs dat er tijdens vastelaoveszaterdag op drie plekken in de Venlose binnenstad grote betonnen blokken worden geplaatst. Dit alles om te voorkomen dat er een aanslag zoals in Berlijn op de kerstmarkt kan plaatsvinden.

De omroep gaf ook exact aan om welke drie plekken het gaat. Wellicht goedbedoeld maar zeer ongelukkig die berichtgeving, vindt gemeentewoordvoerder Hans van den Berk. „Hoe zij aan deze informatie zijn gekomen, weet ik niet. Ik kan de informatie bevestigen noch ontkennen. Ik vind het onverstandig om zoiets naar buiten te brengen. Een potentiële terrorist kan op die manier een andere route gaan uitzoeken. Of die blokken er gaan komen en waar ze zullen staan, dat gaan de inwoners van Venlo op de dag zelf wel zien.” 
Ook andere Limburgse gemeenten met een grote optocht hullen zich in stilzwijgen over de veiligheidsmaatregelen, die zullen worden genomen. 

De gemeente Sittard-Geleen zegt dat in het draaiboek van dit jaar verschillende veiligheidsscenario’s zijn meegenomen. Welke dat zijn, wil woordvoerder Renate Peters niet kwijt. In ieder geval zullen, evenals voorgaande jaren, vaste camera’s in de centra van Sittard en Geleen tijdens de activiteiten live uitgelezen worden. 

De gemeente Roermond heeft samen met de verschillende evenementenorganisaties en betrokken hulpdiensten een risicoanalyse van de evenementen gemaakt. Voortvloeiend uit deze analyse is een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. „Maar wij doen geen uitspraken over welke maatregelen dat zijn”, zegt woordvoerder Mario Ogrinc. „Omdat inhoudelijke mededelingen hierover de veiligheid juist negatief 
kunnen beïnvloeden. Kwaadwillende kunnen zich dan beter voorbereiden.” 

De uitzondering is Maastricht.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Lees ook: Betonblokken tegen terroristische aanslag met carnaval in Venlo

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →