Automobilisten laten sjoemelsoftware zitten

Print
Automobilisten laten sjoemelsoftware zitten

Mercedes werd het vaakst teruggeroepen. Afbeelding: Reuters

Zo'n 125.000 Nederlanders rijden nog rond in sjoemeldiesels. Veel automobilisten gaan volgens brancheorganisatie Bovag niet terug naar de garage omdat de gemanipuleerde software ze niet interesseert.

 

Een jaar geleden riep de Rijksdienst voor Wegverkeer RDW ongeveer 175.000 bestuurders van Volkswagens, Audi's, Seats en Skoda's op om terug te gaan naar hun dealer vanwege gemanipuleerde software. Die zorgde ervoor dat dieselauto's in het laboratorium keurig binnen de uitstootnormen bleven, maar op de weg tientallen keren méér uitstootten.

Uit nieuwe cijfers die het AD bij de RDW heeft opgevraagd, blijkt dat een jaar later nog geen 50.000 terugroepacties zijn afgerond. Volgens de brancheorganisatie van autohandelaren en garagehouders Bovag duren de terugroepacties lang, maar laten veel consumenten de sjoemelsoftware gewoon zitten. Bovag-woordvoerder Tom Huyskens: ,,Veel consumenten halen hun schouders erbij op, omdat ze redeneren dat hun eigen veiligheid niet direct in het geding is en omdat ze zelf geen negatief effect ervaren bij gebruik van de auto.''