De Geliënde uit Hulsberg denken aan jaartje het LVK overslaan

Print
De Geliënde uit Hulsberg denken aan jaartje het LVK overslaan

Afbeelding: Marcel van Hoorn

Eindelijk! Eindelijk! De zestiende finaleplaats van De Geliënde uit Hulsberg bleek goud waard. Hoewel andere nummers vooraf hoger werden ingeschat gingen de Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor van het zangerspeloton vrijdag met de eerste plaats strijken. „Meedoen bij de eerste vijf hadden we wel verwacht.”

In alle drukte in huize- Pluijmakers in Hulsberg springt één rustpunt onmiddellijk in het oog: Jos Gijzen. De gemoedelijke multi-instrumentalist en componist van het winnende LVK-lied Code road-gael-greun staat, leunend tegen de muur met een pilsje in de hand, stilletjes te genieten van alle heisa die de gebruikelijke L1-uitzending vanuit de huiskamer van de winnende artiest(en) met zich meebrengt. 

Benauwd
Voelde hij zich als ‘huistrompettist’ van studio Marlstone Music niet bezwaard dat hij zeventien potentiële concurrenten beter liet klinken? „Nee hoor, want ik heb mijn eigen nummer het beste ingespeeld”, lacht hij. „Ik heb het maar eenmaal een beetje benauwd gehad. Dat was toen ik Code Gael, Code Rood van Kartoesj in stond te spelen. ‘Dat zal toch niet waar zijn? Hetzelfde thema, dezelfde titel zelfs in dezelfde toonaard’, dacht ik toen.” Terwijl het energieke duo Andy & Roy zijn nummer De Naas nog eens ten gehore brengt, staan om het hoekje van de L-vormige huiskamer twee mannen aan de koffie die met gemak hun vader, misschien zelfs grootvader, hadden kunnen zijn: Paul & Leo. Hun liedje Sjtumme stond na de halve finales op de 27ste plek, maar schoof door (ten koste van Duo Op Ós uit Geleen) als derde van de regio Parkstad. „Dat wisten we niet”, zegt het tweetal. „Voor ons houdt het toch een keer op. Uit Heerlen en Kerkrade komen sowieso supertraditionele liedjes, terwijl hoog scorende LVK liedjes steeds meer naar Oktoberfestmuziek neigen. Dat is volgens ons geen vastelaovesmuziek. En het verhaal of thema van een liedje moet deugen. Wij vinden een fatsoenlijke tekst een voorwaarde. Hoe wij dat aanpakken? Als we een thema hebben, gaan we associëren. Als je dat niet lukt, dan gooi het thema maar weg en verzin iets anders.” 

Nul punten
Onder de vele bezoekers is ook de Hunselse zangeres Marleen, die met Neet te geluive dankzij de sms’ers de finale haalde, want van de hoofdjury kreeg haar liedje nul punten. Iets wat ook de al gememoreerde Andy & Roy, La Bamba en Rempetemp overkwam. LVKwoordvoerder Ron Aspers is toch blij dat „zestien van de twintig finalisten daar ook door de hoofdjury in zijn gezet”. Een uur nadat de mannen van L1 hun boeltje hebben gepakt wordt het iets rustiger aan de Parallelweg- Zuid. Tijd voor een gesprekje met de winnaars van de 41ste LVK-finale Roger Vliegen en Maurice Pluijmakers, die ook tekent voor de tekst van de winnende schlager. 
Het altijd bescheiden duo had vooraf het gevoel dat hun liedje mee zou doen in de top vijf. „De liedjes in de finale waren aan elkaar gewaagd en er zat eigenlijk geen echte debutant bij de uitvoerenden.” 

Magisch
Of ze weten dat Joop Zoetemelk ook zestien maal aan de start van de Tour de France heeft gestaan? „Nee, het lijkt wel een magisch getal als je dat hoort. Wij zijn op het LVK tweemaal tweede en vijfmaal derde geworden. Daarom dachten wij eerder aan Poulidor, die werd driemaal tweede en vijfmaal derde.” Nu we toch in de wielervergelijkingen zitten: de gele trui in de Tour de France is de prijs voor de gelijkmatigste renner, en zo kun je de winst van De Geliënde ook zien. Een renner die alle etappes in de kopgroep eindigt, is aan het einde meestal de nummer één. Bij vier jury’s scoorde het duo een tweede of derde plaats, bij de hoofdjury een vijfde. De twee favorieten vooraf, Herriemenie Miserabel en Björn & Mieke, liepen in de bergetappe (hier de schuttersjury) onherstelbare schade op. 

Beste liedje
„Dat hadden wij in 2012 in Margraten. Beste liedjeHand in hand veur vastelaovend was ons beste liedje, maar één jury gaf ons zes punten en toen waren we weg”, aldus Pluijmakers. „Toen waren we teleurgesteld, maar we zijn toch doorgegaan. Dat we niet met modder zijn gaan gooien, bepaalt de sympathie van het publiek. Dat heeft ons deze zege echt gegund. We hebben zo lang ons best gedaan voor deze eerste plek, ik denk dat we volgend jaar een keertje overslaan.” De twee hebben nog geen tijd gehad hun mailbox te openen. „Daar zullen nou wel veel extra aanvragen in zitten.” Maar vandaag hebben ze afgeblokt in de agenda. „Vanavond gaan we eerst naar de repetitie van de fanfare en dan gaan we naar een collega van Roger die 25 jaar getrouwd is. Dat hebben we een halfjaar geleden al beloofd.” Dat De Geliende na de LVK-winst plotseling naast de schoenen gaan lopen, daar hoeft dus niemand voor te vrezen. 

Reageren? jan.cuijpers@delimburger.nl