‘Bombenstimmung’ bij gardes

Print
‘Bombenstimmung’ bij gardes

Een bonte verzameling gardes presenteerde zich tijdens het Euregionaal Gardetreffen dat dit jaar in Heerlen werd gehouden. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Een invasie van duizenden gardisten in Heerlen. Landsgrenzen bestaan even niet tijdens het jaarlijkse Euregionaal Gardetreffen.

Een polonaise van gardisten, muzikanten en dansmarietjes uit Geleen, Sittard, Brunssum, Eupen, en Simmerath kronkelt door het feestpaviljoen in Heerlen. Het is nog geen één uur deze zondagmiddag als het Euregionale Gardetreffen, het jaarlijkse treffen twee weken voor carnaval van Duitse, Belgische en Nederlandse gardisten, explodeert. 

Bombenstimmung 
Er heerst een Bombenstimmung zoals de Duitsers dat zeggen. Op het podium staat Big Ulli van de Stadtgarde uit Linnich. Hij zet de boel op z’n kop als hij de schlager Leev Marie zingt. Een explosie volgt als hij als Zugabe een van de grote hits van het Keulse carnaval aanheft. De Prinsejarde Vols stapelt zijn hoeden op een tafeltje en springt in de polonaise. De hele dag is sprake van een invasie van gardisten, dankzij organisator Garderezjiment D’r Kuëb va Heële. Met zo’n duizend nepsoldaten en dansmarietjes nemen ze om 10.00 uur het paviljoen in waar afgelopen vrijdag het LVK nog het podium bezet hield. De hele dag vinden er optredens plaats van zang- en dansgroepen van vijftien gardes uit Nederland (voornamelijk uit Zuid- en Midden-Limburg), België en Duitsland. De gardisten beschouwen het jaarlijkse treffen als een familiefeestje. Ze onderbreken het een dik uur om ’s middags met zijn allen in een optocht door het centrum te lopen, aangevuld met vier Heerlense muziekkorpsen. 

Grote indruk
In het paviljoen laten vooral de Duitse gardisten een grote indruk achter bij het Heerlense publiek dat spontaan maar niet echt massaal binnenloopt. „Ze maken er echt wat van”, zeggen Piet en Marie Jaspers uit Heerlen. Bewondering klinkt in hun stemmen door. Bewondering is er ook van Duitse kant. Big Ulli Meuser geniet van zijn optreden, vertelt hij na afloop. Vanaf het podium ziet hij een grote, vrolijke massa uniformen in alle kleuren van de regenboog. „Geweldig en superprofessioneel georganiseerd door onze Heerlense collega’s. 
Ik ben onder de indruk.”  Voor commandant Ted van Etten van de garde Faubourg Saint Jacques uit Roermond is het gardetreffen elk jaar een van de hoogtepunten van vastelaovend. „We zijn hier met mensen die alleen maar positief zijn. Het is een groot feest, en heerlijk om mee te maken dat landsgrenzen niet bestaan.”