Prins Lex I is truuk in Venlo

Print
Prins Lex I is truuk in Venlo

Afbeelding: Le Giesen

Geen prinselijk trio in Limburg maakt zoveel kilometers als dat van Venlo. Jocusprins Lex I woont in Amsterdam en is bekend van radio en tv. Zijn broer Dick woont als Venlose adjudant in Tegelen, adjudant Martijn Peters in Nijmegen.

In het dagelijks leven is de van radio en televisie landelijk bekende Lex Uiting (30) gewend om te spreken. 
Maar toen hij zaterdagavond als kersverse prins Lex I zijn eerste woorden tot het publiek sprak, schoot hij even vol. „Ik heb de afgelopen jaren toch de nodige podiumervaring opgedaan. Met de band (zoemaar) tien jaar op zowat elk podium gestaan, maar dat is in niets te vergelijken met het gevoel dat op dat moment door me heen ging. Prins Carnaval worden in Venlo is iets waarvan ik als klein kind al droomde. Ik heb de afgelopen drie dagen waarin de naaste familie werd ingelicht meer gehuild dan in de dertig jaar daarvoor. Dit is zo intens”, zegt de nieuwe prins enkele ogenblikken na zijn uitkomen. Broer Dick (34) is een van zijn adjudanten en is in Venlo bekend als drummer van de inmiddels gestopte band (zoemaar) en als zelfstandig makelaar. Adjudant Martijn Peters (37) is in het dagelijks leven werkzaam bij de Reddingsbrigade Nederland. Velen noemen Lex al jaren als mogelijke Jocus-prins, toch is de keuze verrassend. De Venlose prins woont immers in Amsterdam terwijl zijn adjudanten Dick en Martijn in Tegelen en Nijmegen wonen. „We moeten niet in postcodes denken, maar grenzen durven te doorbreken. 

Keuze
Het feit dat je de stad ooit vanwege werk heb moeten verlaten, betekent niet dat je in je hart geen Venlonaar meer bent”, aldus Vors Joeccius XI Roel Versleijen over zijn keuze. Hij sloeg in oktober toe tijdens de generale repetitie van de Venlose Leedjesaovend waarvan Lex de presentator was. „Toen ik van het podium afstapte werd ik door de vorst apart genomen en kreeg ik een klein tegeltje overhandigd waarop de vraag stond. Ik heb daarna volgens mij enorm slecht gepresenteerd en durfde de vorst de hele avond niet meer aan te kijken”, vertelt Lex I. 
Onder het motto Truuk naor Venlo op zien bes gaat het nieuwe trio het carnaval in. „Want waar je uiteindelijk ook naar toe gaat, uiteindelijk blijf je altijd Venlonaar”, aldus de stadsprins die daar ook een liedje over schreef dat na zijn uitkomen werd gepresenteerd. „Maar we willen ook terugkijken op de lange en mooie traditie van het Venlose carnaval en daar als jong trio wat nieuws aan toevoegen. Want laten we eerlijk zijn, eigenlijk zijn we nog nat achter de oren”, lacht prins Lex I.