300 dode walvissen staan op ontploffen in Nieuw-Zeeland

Print
300 dode walvissen staan op ontploffen in Nieuw-Zeeland

Afbeelding: AD

In Nieuw-Zeeland staan zo'n 300 dode grienden (een soort walvis) op ontploffen. Enkele dagen geleden spoelde een school van 700 grienden aan op het strand van Farewell Spit. Reddingswerkers snijden nu gaten in de karkassen om te voorkomen dat de zeedieren daadwerkelijk exploderen.

Van de 700 grienden die de afgelopen dagen aanspoelden op het strand, konden reddingswerkers er 200 redden. Zo'n 200 dieren wisten zichzelf te redden. 300 grienden overleefden hun stranding helaas niet.

Gevaar
Een paar dagen later staan de bewoners van Farewell Spit voor een nieuwe uitdaging; de grienden zouden namelijk ieder moment kunnen ontploffen. Natuurbeheerder Amanda Harvey verklaart op de Nieuw-Zeelandse televisie: "Wanneer een griend opwarmt, neemt de druk in zijn lichaam toe. Door de zeestroming en de vele uren zon van de afgelopen dagen lijken de grienden ondertussen al niet meer op grienden."

Gaten
Reddingswerkers van het Departement voor Natuurbeheer snijden nu gaten in de karkassen om zo de interne druk te verlichten en te voorkomen dat de grienden ontploffen. Het gaat waarschijnlijk nog maanden duren voordat alle karkassen geborgen zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →