Verdachte aanslag nachtclub Istanbul vraagt om doodstraf

Print
Verdachte aanslag nachtclub Istanbul vraagt om doodstraf

Bloemen voor nachtclub Reina, waar Masharipov tijdens de jaarwisseling een aanslag pleegde. Afbeelding: AFP

Abdulkadir Masharipov, de verdachte van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul tijdens oudjaarsnacht, wil de doodstraf. Dit schrijft de Turkse krant Hürriyet. Tijdens de aanslag kwamen 39 mensen om het leven.

De schutter zou meerdere keren hebben gevraagd om de doodstraf tijdens zijn verhoor. Vorige maand zei hij dat hij verwacht had te sterven bij zijn bloedige aanslag. ,,Mijn opdracht was een zelfmoordaanslag te plegen." 

Granaten
In zijn nieuwe verklaring staat: ,,Toen mijn kogels op waren heb ik nog twee granaten gegooid. De derde granaat liet ik vlak bij mijn gezicht ontploffen om zelfmoord te plegen, maar dat lukte niet.'' 

Masharipov zou in opdracht van Islamitische Staat hebben gehandeld. Hij zegt geen spijt te hebben van zijn acties.

Christenen
Tijdens het verhoor vertelde Masharipov dat hij het tijdens de jaarwisseling vooral gemunt had op christenen. ,,Ik wilde wraak nemen voor de misdaden die zij over de hele wereld plegen'', zou hij gezegd hebben. 

Reina was in eerste instantie dan ook niet zijn doel. Eigenlijk wilde hij zijn aanslag in Taksim plegen, een uitgaanswijk in de Turkse stad die populair is onder christenen. Hij verplaatste zich uiteindelijk naar de nachtclub, omdat er teveel politie aanwezig was in Taksim.