Grootschalige inval bij moskee in Geleen

Print

Afbeelding: Mitchell Giebels

Lindenheuvel - De FIOD en politie hebben dinsdagmorgen op 13 plekken invallen gedaan.

De invallen worden gedaan in het kader van een witwasonderzoek naar Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en de stichting Baby Care. Bij de inval zijn Defensie, FIOD, politie en OM betrokken.

Onder meer de Al-Houda moskee wordt momenteel doorzocht. Die doorzoeking gaat vermoedelijk nog de hele dag duren. Rond half 11 is het terrein met afgeschermde hekken omsingeld.

Advocaat Alper Çinar van de beide islamitische stichtingen ziet de onderzoeksresultaten met vertrouwen tegemoet. "Het strafrechtelijk onderzoek loopt. Verder doen we nu geen mededelingen."

Moskeevoorzitter
De politie is ook het kantoor van Stevik personeelsbemiddeling in Geleen binnengevallen. Moskeevoorzitter Stefan Zentveld is directeur van dit bedrijf.Sjraar Cox
Burgemeester Sjraar Cox uitte in april 2016 al in het NPO-radioprogramma zijn zorgen over de manier waarop de moskee in Geleen is gefinancierd. De burgemeester heeft Al Houda herhaaldelijk om opheldering gevraagd over de herkomst van de honderdduizenden euro’s waarmee het gebedshuis in recordtempo is afbetaald. Een groep gelovigen die afstand neemt van de Al Houda moskee, vermoedde destijds dat het geld afkomstig is uit de Golfstaten of Saudi-Arabië, in ruil voor invloed op de religieuze koers.

Agenten zijn verder bezig met onderzoek in woningen, bedrijfspanden en een loods in Sittard-Geleen, Beek, Heerlen en Stein. Het onderzoek loopt al sinds 2015. 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen