Een lesje carnaval voor Nederlandse burgemeesters

Print
Een lesje carnaval voor Nederlandse burgemeesters

Foto: Jeroen Kuijt

Een cursus carnaval zou eigenlijk een must moeten zijn voor burgemeesters van boven de rivieren die in Limburg aan de slag willen gaan. “Ik had daar zeker wat aan gehad”, zegt de Venlose burgemeester Antoin Scholten.

Dus gaat hij met het Venlose carnavalsgezelschap Jocus aan de slag met het samenstellen van zo’n cursus.

Groen licht
Scholten heeft het idee eerder voorgelegd bij het Genootschap van Burgemeesters en kreeg daar groen licht voor het uitwerken van het plan. "Veel mensen van boven de rivieren hebben bij carnaval het platte beeld van bier drinken, maar dat gaat geheel voorbij aan de tradities en het gevoel die bij het feest horen. Daar zou je als bestuurder van moeten weten voordat je naar het zuiden komt", aldus Scholten.   

Oudste
De Venlose burgemeester is van oudsher ook de beschermheer van Jocus, de samenwerking met het carnavalsgezelschap was wat dat betreft dus snel gevonden. "Adel verplicht, we zijn immers het oudste carnavalsgezelschap van Nederland", zegt vorst en voorzitter van Jocus Roel Versleijen. "Wij beschikken daarnaast over een uitgebreid archief met foto’s en beelden dat een rol kan spelen in de cursus."

Scholten gaf bij Gerard Ekdom op Radio 2 uitleg over zijn plannen.