Broekhin wil naar Agora-onderwijs in bovenbouw

Print
Broekhin wil naar Agora-onderwijs in bovenbouw

Foto: Stefan Koopmans

Middelbare school Broekhin in Roermond onderzoekt of het de bovenbouw van de Vrijeschool kan combineren met Agoraonderwijs. Voor de meivakantie moet hier duidelijkheid over zijn. Het is de bedoeling dat deze combinatievorm dan per augustus 2017 start.

Broekhin heeft nu weliswaar Vrijeschoolleerlingen met vmbo, havo en vwo-profielen in de tiende klas (vierde leerjaar), maar die volgen het regulier onderwijs.

Flexibel rooster
“Het is ons niet gelukt om het Vrijeschoolprincipe ook in de bovenbouw door te voeren. We hadden daar zo’n flexibel rooster voor nodig, dat lukte niet”, zegt directeur Jos Gijzen.

Een onderwijsadviseur onderzoekt of Agora wél een oplossing kan bieden. Bij Agora – een aparte onderwijsvorm in Roermond die is ondergebracht bij vmbo-school Niekée- ontwerpen de leerlingen een eigen leerroute naar het uiteindelijke diploma. Met behulp van vakleraren, een coach en technische hulpmiddelen.

Bemoedigend
De resultaten van het vooronderzoek zijn bemoedigend. “We hebben meteen ouders, MR en leerkrachten op de hoogte gesteld. We gaan het Vrijeschool-Agoraplan nu concreet uitwerken en nemen dan pas een definitief besluit”, zegt Gijzen. Leerlingen krijgen dan ’s ochtends twee uur periode-onderwijs, gaan dan ‘Agoriaans’ werken aan hun eigen projecten en sluiten de dag af met kunstvakonderwijs. Dit gepersonaliseerd leren zou goed passen bij de Vrijeschool, dat niet alleen kennis maar ook de persoonlijke ontwikkeling van een kind centraal stelt.