Geen Cauberg meer in finale Amstel Gold Race

Print
Geen Cauberg meer in finale Amstel Gold Race

Foto: Jurgen Mols

De organisatie van de Amstel Gold Race heeft besloten om de laatste Caubergbeklimming te schrappen uit het parcours.

De organisatie hoopt dat het schrappen van de laatste klim zorgt voor een meer open race.

Parcours
Na de start op de Markt in Maastricht zullen de renners net als afgelopen jaren weer een drietal grote lussen door het Zuid-Limburgse heuvelland rijden inclusief drie beklimmingen van de Cauberg en passages van de finishlijn in Berg en Terlblijt. 

Finale
Wanneer het peloton de derde maal de Cauberg bedwingt en de finishlijn passeert, gaat de finaleronde met de beklimming van de Geulhemmerberg en de Bemelerberg in, zoals deze ook de afgelopen jaren werd verreden. Waar de afgelopen vier edities na de beklimming van de Bemelerberg nog een ultieme beklimming van de Cauberg richting de laatste kilometer wachtte, wordt deze laatste beklimming van Nederlands bekendste ‘wielercol’ ditmaal uit het parcours geschrapt.
 


Ter discussie
Koersdirecteur Leo van Vliet: ”Steevast was er de discussie dat de koers te lang op slot zat omdat de Cauberg op twee kilometer van de streep té bepalend zou zijn. Het is echter een wereldwijd beeld dat er momenteel in veel koersen afwachtend naar vaste scharnierpunten wordt gekoerst. Door de laatste klim van de Cauberg uit ons parcours te halen hopen we op een meer open wedstrijd, waarbij er meer kanshebbers zullen zijn en de aanvallers meer kansen krijgen.”

 

Minder voorspelbaar
De organisatie hoopt dat de Amstel Gold Race door deze parcourswijziging een minder voorspelbaar koersverloop zal krijgen. ,,Het zijn niet de organisatoren maar de renners en de ploegen die de koers maken. Het is wel duidelijk dat de Cauberg, die nu op circa 19 km van de finish zal liggen, minder doorslaggevend zal zijn.”, aldus koersdirecteur Leo van Vliet.

Naast de herenversie van de Amstel Gold Race wordt op Paaszondag 16 april ook weer een damesversie van de Amstel Gold Race verreden. De dames zullen op 2 kilometer van de finishlijn wel de Cauberg nog een keer beklimmen.