Buurlanden lezen mee bij Limburgse rampen

Print
Buurlanden lezen mee bij Limburgse rampen

De brand bij Chemelot in november 2015. Afbeelding: Björn van der Velpen

Bij rampen in Limburg kunnen Duitse en Belgische hulpdiensten voortaan meelezen met een computersysteem aan de Nederlandse kant van de grens. De meldkamers in de buurlanden krijgen rechtstreeks toegang tot het zogeheten LCMS (Landelijk Crisis Management Systeem).

Ook worden, indien nodig, over en weer ‘liaison-mensen’ uitgewisseld voor een snelle internationale communicatie. Dat bevestigt Jan-Willem Gootzen, regionaal beheerder van het LCMS-systeem van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Hulpdiensten
Het LCMS is een afgeschermde website, een soort landelijk logboek waarin rampenbestrijders en bestuurders de gebeurtenissen van de dag bijhouden. Het systeem is toegankelijk vanuit bijvoorbeeld gemeentehuizen, brandweerkazernes en meldkamers. Ook het NCC (Nationaal CrisisCentrum) en het LOCC (Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum) in Den Haag, alsmede de Commissarissen der Koning kunnen tijdens crises meelezen.

België en Duitsland
Vanaf juni worden ook Duitse en Belgische beambten aangekoppeld. In de maanden daarvoor worden de buitenlandse collega’s opgeleid in het gebruik van het systeem, aldus beheerder Gootzen.

Chemelot-brand
Na afloop van het laatste grote incident in Limburg, de brand bij Chemelot op 9 november 2015, klaagden de buitenlandse officials dat ze traag en onvolledig waren geïnformeerd. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg brengt daarom de koppeling met de internationale buren tot stand.