Half Venlo moppert: mag de prins wel in Amsterdam wonen?

Print
Half Venlo moppert: mag de prins wel in Amsterdam wonen?

Lex Uiting bij zijn installatie als prins van Venlo. Afbeelding: Lé Giesen

Half Venlo moppert: mag de prins eigenlijk wel in Amsterdam wonen? „Tuurlijk wel”, zegt vorst Roel Versleijen, „als hij maar een echte Venlonaar is met het hart op de juiste plaats voor de stad.”

Ingezonden brievenschrijvers, twitteraars, mensen op straat: ze vinden het maar niks dat de nieuwe prins van Venlo in Amsterdam woont. Heilige tradities zouden met voeten worden getreden, de Venlose vastelaovend zou schande zijn aangedaan en de volgende prins zal misschien wel uit Dakota of Zuid-Afrika komen. Na de aanvallen op Zwarte Piet, de paaseitjes en de kerstkribbe vinden sommige Venlonaren dat nu ook hun carnavals­identiteit wordt afgepakt.

Liefde voor de stad
"Ik begrijp dat”, zegt vorst Joeccius XI, Roel Versleijen, van carnavalsvereniging Jocus. „Die mensen hechten enorm aan de tradities. Maar als tijden veranderen, veranderen ook de tradities. Gelukkig reageren de meeste mensen enthousiast. Over de keuze van Lex Uiting als prins heb ik goed nagedacht. We leven niet meer in een stad die ophoudt bij de gemeentegrens. We leven in het hier en nu. Dat betekent dat een Venlonaar door internet en sociale media verbonden is met de rest van het land. En met de Venlonaren die daar leven. Lex draagt zijn liefde voor de stad nadrukkelijk ook landelijk uit en komt steeds terug naar Venlo. Een man met liefde voor de stad.”

Clip
Versleijen wijst op de prinsenmuts van Lex I. „Daarop zie je een dubbele haan. Het oude en het nieuwe logo van Jocus. Respect voor de tradities, maar ook oog voor vernieuwing. Ja, ik heb met de keus voor Lex een statement willen maken. Een Venlonaar die ook in Amsterdam nog volbloed Venlonaar wil zijn en dat ook uitdraagt. Weet je dat de clip die Lex heeft gemaakt over zijn prinskeuze in twee dagen tijd al 250.000 keer is bekeken? Dat is fantastisch. Het tilt de Venlose vaste­laovend naar een hoger niveau.”

 

 

Lees het complete artikel in de krant van donderdag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →