Angst: ‘stille’ terugkeer jihadi

Print
Angst: ‘stille’ terugkeer jihadi

Afbeelding: Istock

2017 is het jaar waarin jihadisten uit Syrië en Irak zullen proberen terug te keren naar Nederland. Opsporingsdiensten vrezen niet genoeg toezicht op iedereen te kunnen houden. En wat zijn de intenties van terugkeerders?

De vaak door politici geuite bewering dat grote aanslagen in Nederland uitblijven omdat wijkagenten ‘diep in de haarvaten van de samenleving zitten’, legt een veel te grote hypotheek op de politie. Het vangnet waarmee aanslagen moeten worden voorkomen, is weliswaar fijnmaziger dan enkele jaren geleden, maar er zitten nog steeds gaten in. Die gaten kunnen gebruikt worden door jihadisten die terugkeren uit gebieden als Irak en Syrië.

Het is maar zeer de vraag of de kringen waar de terugkeerders voor vertrek toe behoorden autoriteiten zullen inseinen over terugkeerders. Dat blijkt uit vertrouwelijke gesprekken met functionarissen bij justitie en politie die verslaggevers van deze krant voerden tijdens het schrijven van het boek Sultan en de lokroep van de jihad (uitgeverij Balans) dat morgen verschijnt. Het boek beschrijft de levens van zes Maastrichtse Syriëgangers (onder wie twee kleine kinderen).

Terugkerende jihadisten zullen in veel gevallen contact proberen te zoeken met hun oude netwerken. De Marechaussee liet eind vorig jaar al weten dat door onderbezetting terugkeerders er niet allemaal uit kunnen worden gepikt. Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zei dat bij de opsporing van terugkeerders de ouders, vrienden en buurtbewoners een rol kunnen spelen.

Over de vraag of deze ‘Molenbeektest’ - terreurverdachte Salah Abdeslam wist zich 126 dagen lang schuil te houden in deze Brusselse wijk terwijl veel bewoners wisten van zijn aanwezigheid - goed zal uitpakken in ons land bestaan twijfels onder professionals. De politie kampt met een gebrek aan vooral Marokkaanse agenten.

Gisteren liet veiligheidsdienst AIVD weten dat de dreiging van nieuwe terugkeerders groter is dan voorheen. Bijna alle afgereisde Nederlanders verblijven inmiddels langer dan een jaar in het strijdgebied. Ze zijn ideologisch gehard en hebben veelal gevechtservaring opgedaan waardoor hun capaciteiten groter zijn dan bij eerdere terugkeerders.

Zo’n 280 personen zijn uitgereisd, van wie er ongeveer terugkeerders. Zo’n 280 personen zijn uitgereisd, van wie er ongeveer 50 terugkeerden. De meesten kwamen voor 2015 weer naar Nederland, onder wie bekeerlinge Aïcha uit Maastricht.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje