'Ik leefde op straat, was verslaafd en was zelfs bij mijn eigen ouders niet meer welkom'

Print
'Ik leefde op straat, was verslaafd en was zelfs bij mijn eigen ouders niet meer welkom'

Afbeelding: De Limburger

Maastricht - Ex-verslaafde Jurgen Pennings (31) helpt druggebruikers om weer clean te worden. „Ik weet wat het is om afhankelijk te zijn van alcohol en drugs”, zegt hij. „Zo wil niemand leven. Niemand.”

Hij is 31. Jong, fit, energiek. En eigen baas: sinds kort runt Jurgen Pennings een zorginstelling voor verslaafden. De zaken gaan zelfs zo goed dat hij zijn kantoor in het voormalige filmhuis Lumière in de Maastrichtse binnenstad volgende maand verruilt voor het ruimere zustersklooster aan de Rijksweg in Margraten. 

Je kunt je bijna niet voorstellen dat Pennings nog niet zo lang geleden op straat leefde, verslaafd was aan alcohol en cocaïne, loog en bedroog en zelfs bij zijn eigen ouders niet meer welkom was. „Ik zat helemaal aan de grond”, vertelt hij. „Maar dat was ook mijn redding. Ik móést een keuze maken: opgeven of leven.” 

Pennings koos voor het leven. Met steun van hulpverleners, maar ook van lotgenoten kroop hij uit het dal. „Overdag zat ik in de kliniek en ’s avonds ging ik naar zelfhulpgroepen voor alcoholisten en narcoticagebruikers. Zonder hen had ik het niet gered. Professionele hulpverleners weten veel, maar niet hoe jij je als verslaafde werkelijk voelt.” 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje