Roetsj, Parade en Belaeving

Print
Roetsj, Parade en Belaeving

Het tweede jaar (2008) telde de Vastelaoves Roetsj in Venray nog 750 bezoekers, tegenwoordig bijna 10 keer zoveel. Afbeelding: Ge Hirdes

Naast de Boetezitting in Venlo ontstaan meer feestjes op carnavalszaterdag. Nieuw dit jaar is een muziekfestijn in Panningen. Wat is de succesformule?

In Venray hebben ze al tien jaar hun eigen feestje op carnavalszaterdag. Dit jaar roetsjen voor de elfde keer tientallen Piëlhazen en Piëlhazinnen de vastelaovend in. De succesformule? „Mensen willen hun eigen lokale feestje waar een ongedwongen onskent- ons-sfeer heerst, carnaval vieren waar je geboren bent”, verklaart voorzitter Wim Peeters van de Vastelaoves Roetsj. Het Venrays evenement vertienvoudigde in de eerste vier jaar van 350 mensen op het plein naar 3000. Peeters: „In de beginjaren zag je op zaterdagochtend hele hordes mensen richting station fietsen om naar Venlo te gaan, nu nog een handjevol.” Met Venlo en Roermond (Sjtasiefestasie) werkt de club in Venray samen. „We delen tips over het gebruik van glas of plastic en zo weet ik dat ze in Venlo blij zijn met ons lokale feest omdat het daar wat druk van de ketel haalt. Dat geldt ook voor de Hôrster Carnavals Parade en de Mèrtzitting in Gennep. 
Prima dat Panningen nu aansluit.” 

Spek en ei
Voor het gemeentehuis in Panningen is dit jaar voor het eerst de Bonte Boete Belaeving (BBB). „Ik ben vijftien jaar lang naar de Parade in Venlo gegaan op zaterdag maar de laatste jaren is het me daar te druk, dat speelde wel mee”, zegt mede-organisator Ronnie Peters. „Maar vooral zijn we trots op ons eigen dorp waar we zelf een feestje willen bouwen.” Bezoekers van de BBB kunnen om 10.00 uur al starten met spek en ei als stevig ontbijt. Een dik uur later kunnen de feestneuzen hossen met Fabrizio en Big Benny, maar ook met lokale artiesten als De Breurkes. De organisatie, naast 8 bestuursleden zo’n 50 vrijwilligers, hoopt op minstens 400 gasten. Peters: „Hopelijk groeien we in drie jaar dan door naar 1500 bezoekers.” In een paar jaar een populair lokaal evenement neerzetten, is heel goed mogelijk, weten ze ook in Horst. „Het eerste jaar hebben we verlies gedraaid met slechts een paar honderd bezoekers”, zegt Eric Janssen van café De Lange die dit jaar de zesde editie van de Hôrster Carnavals Parade organiseert. „Maar de laatste drie jaar draaien we prima. Vorig jaar stonden zo’n 6000 mensen hier op het plein. Moet ik wel bij zeggen dat het toen heel mooi weer was: elf graden. Maar we hadden zelf nooit verwacht dat het zo snel zo groot zou worden. Het is onder de streep ook een kwestie van durven voor de horeca-ondernemers. Je moet het geld voor onder meer artiesten en personeel tenslotte eerst uitgeven en dan moet je maar zien dat je het terugverdient. In ons geval heeft het goed uitgepakt.” Sven van Berlo, mede-organisator vult aan: „Dit jaar zetten we het podium op een andere plek zodat we meer mensen op het plein kwijt kunnen. We brengen een mengelmoes aan artiesten. Beppie Kraft, W-Dreej, maar ook lokale helden uit de omliggende dorpen als Meterik of Hegelsom. Die nemen vaak een hele bus met prins, raad van 11 en andere mensen uit het dorp mee.” 

Tip
In Venray is de Roetsj inmiddels uitgebreid met het Iensjekke op de Grote Markt. Samen goed voor 9000 bezoekers, het merendeel voor de Roetsj (6500). Peeters: „De Markt is iets intiemer, daar zie je de oudere bezoekers en gezinnen, dus daar programmeren we Beppie Kraft terwijl Vleisboeket met name bij de jeugd bekend is en dus op het Schouwburgplein staat.” Peeters, die na 25 februari het stokje doorgeeft aan opvolger Roel Janssen, heeft nog wel een tip voor Panningen. „Schrik niet terug als het eerste jaar klein begint en luister goed naar wat mensen willen.”