Overal andere eisen aan de stadsprins in Limburg (oproep)

Print
Overal andere eisen aan de stadsprins in Limburg (oproep)

Afbeelding: ANP

In Venlo is er discussie of een prins geboren en getogen moet zijn in zijn stad. En moet hij er nu nog wonen.

In Limburg zijn er door de hele provincie heen andere eisen. 

Lees ook: Half Venlo moppert: mag de prins wel in Amsterdam wonen?

Weert
Weert is nog het strengst voor iemand die stadsprins wordt. Vorst Jan Stroek van de Rogstaekers wijst op de statuten waarin staat dat de man in de stad geboren moet zijn, er ook woont, maar bovendien uit echte Weerter ouders geboren moet zijn. Raszuiver dus. 

Maastricht
In Maastricht moeten ze ook niets hebben van buiten de stad geboren prinsen. Enkele prinsen die in het vroedvrouwencentrum in Heerlen zijn geboren, blijven toch een vlekje hebben. En dat de Tempeleers in 2013 prins Oscar I uitriepen die in het Brabantse Oss was geboren - daar hebben de echte Sjengen nog altijd buikpijn van. 

Sittard
De Marotte in Sittard maken er geen halszaak van als de prins van buiten de stad komt, maar hij mag beslist niet getrouwd zijn. Met als gevolg dat je steeds midden-twintigers aan het bewind hebt.

Heerlen
De Winkbülle in Heerlen daarentegen verwachten van hun prins dat hij juist wél is getrouwd en liefst kinderen heeft. „Al mag dat desnoods ook een partner zijn zonder boterbriefje, want de tijden veranderen”, probeert vorst Paul Frissen bij de nieuwe tijd aan te haken. 

Roermond
D’n Uul in Roermond verzorgt de prins voor de binnenstad, al is de vereniging volgens vorst Dirk Fransen niet te beroerd ook iemand uit Swalmen, Maasniel of Herten te kiezen. 

Venray
Het makkelijkst over de prins doet de Venrayse Piëlhaas. „Als hij maar iets met Venray heeft. We hebben zelfs een prins uit Boxmeer gehad die geen Venrays sprak. Nou en?”, zegt vorst Rob van Lieshout. 

Wat vindt u? 

Moet een prins carnaval geboren en getogen zijn in zijn stad? En er nog wonen? Moet hij het dialect machtig zijn? En ook van onberispelijk gedrag zijn? Stuur uw reactie naar: redactievenlo@delimburger.nl