Kamer wil geen regels voor Zwarte Piet

Print
Kamer wil geen regels voor Zwarte Piet

Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer voelt er weinig voor om het uiterlijk van Zwarte Piet vast te leggen in de wet. Het plan van PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma krijgt nauwelijks bijval.

De PVV wil dat het glashelder in de wet komt. Een Zwarte Piet ‘heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen’. En de partij van Geert Wilders wil hem ‘gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek’ en ‘een hoofddeksel met een gekleurde veer’.

Daar gaat de Tweede Kamer echter niet in mee. Na alle discussie rond de al dan niet discriminerende figuur van Zwarte Piet, hoopte de PVV klip en klaar een donker Pietenkorps te garanderen per wet.

Maar daar is de Tweede Kamer juist kritisch over. Tradities moeten niet via wetten worden ‘bevroren’, vinden de partijen. ,,Je bevriest de tijd. Dat is nu juist wat je niet moet willen,’’ zei Ronald van Raak (SP) vanmorgen bij de behandeling van het PVV-wetsvoorstel. ,,Discussies over tradities moeten juist gaande blijven. En dan het liefst buiten de Tweede Kamer.’’

Pietenliefhebbers
D66 verwijt de PVV ‘in verkiezingstijd te scoren over de rug van Pietenliefhebbers’. ,,Als de PVV één ding doet is het wel bevolkingsgroepen tegen elkaar op zetten,’’ aldus Kees Verhoeven.

PVV wil daar niets van weten. ,,Houd op, zeg. Het kinderfeest moet worden beschermd door de politie, daar gaat u maar even aan voorbij,’’ zei PVV’er Harm Beertema. Verhoeven: ,,U polariseert dit maatschappelijk debat. Terwijl de samenleving deze discussie prima zelf kan voeren. Hoe elitair kan de PVV zijn? Waar eindigt dit? Moeten paaseieren straks verplicht groen zijn?’’

Lullige dingen
Coalitiepartijen PvdA en VVD vinden het uiterlijk van Zwarte Piet vooral iets waar de overheid zich niet mee moet bemoeien. ,,Een kinderfeest verpesten is niet normaal, Zwarte Piet hoort erbij. Maar het is aan het volk hoe die eruit ziet,’’ aldus VVD’er Arno Rutte.

Indiener Martin Bosma –huisideoloog van de PVV- vindt toch dat de ‘Pietenwet’ deel is van een grotere ‘bescherming van de Nederlandse cultuur’. ,,Een kleine groep zogenaamde antiracisten voert een campagne om onze cultuur onderuit te halen, te vernachelen,’’ zei hij eerder tegen deze krant. ,,Dat gaat soms over lullige dingen als negerzoenen, het kruis op de mijter van Sinterklaas, kerststollen die plots feeststollen heten, kinderen die op scholen halal moeten eten. Wij Nederlanders moeten onze cultuur aanpassen, terwijl dat omgekeerd niet zo geldt voor gebruiken van groepen die hier naartoe zijn gekomen.’’