Nijpend ruimtegebrek carnavalsverenigingen Parkstad voor opslag wagens

Print
Nijpend ruimtegebrek carnavalsverenigingen Parkstad voor opslag wagens

Peter van Dommelen aan het werk in de vol staande hal aan de Voskuilenweg. „Je kan hier geen nieuwe wagen bouwen.” Afbeelding: Annemiek Mommers

Carnavalsverenigingen kampen met gebrek aan opslagruimte voor wagens. In Heerlen lijkt de nood het hoogst. Twee hallen staan helemaal vol.

Een nieuwe carnavalswagen bouwen kan niet meer. In de loods in het voormalige Pliegercomplex aan de Voskuilenweg in Molenberg is geen plekje vrij. Met de opslag aan de Wijngaardsweg in Hoensbroek is het al niet beter gesteld: tot de nok toe gevuld met carnavalswagens. Namens de Heerlense verenigingen deed Peter van Dommelen afgelopen week een dringend beroep op de gemeente. Zou die Wonen Zuid niet kunnen bewegen om een veel grotere, leegstaande hal aan de Voskuilenweg ter beschikking te stellen? „Wij kregen in juni vorig jaar al te horen dat Wonen Zuid daar niet aan wilde. Maar die hal staat straks al bijna twee jaar leeg.” 
De te kleine hal huren ze om niet van deze corporatie. Ze betalen alleen stroom en kleine reparaties, zegt Van Dommelen. „Wij begrijpen dat zoiets niet vanzelfsprekend is. Over huur voor een grotere hal valt te praten, maar we kunnen niet de hoofdprijs betalen. Carnavalsverenigingen tellen gemiddeld twintig leden. Dan zou de contributie wel heel erg moeten worden verhoogd.” 

Pliegerhal 
Wethouder Barry Braeken (PvdA/ OPH) zegde toe de kwestie aan de corporatie voor te leggen. Maar dat hoeft al niet meer. De ondernemers achter bedrijventerrein C-Mill, Geerd Simonis en Norbert Janssen, staan op het punt de grote Pliegerhal te kopen. Simonis zegt nog niet te weten wat hij er precies mee gaat doen. De hal ligt vlak bij C-Mill, dat wil uitbreiden. In een eerder stadium heeft Simonis voorgesteld om hier de nieuwe skatebaan aan te leggen. Maar het gemeentebestuur liet daarna weten dat zo’n voorziening in of vlak bij het centrum moet komen, gelet op de urban ambities van Heerlen. 

Volkscultuur
De carnavalsverenigingen moeten verder zoeken, beseft Van Dommelen. „Let wel: het gaat niet alleen om Heerlen en Hoensbroek. Wij krijgen ook telefoontjes van verenigingen uit Kerkrade en Landgraaf met de vraag of ze nog bij ons terecht kunnen. We moeten steeds nee verkopen. Opslag is echt een groot probleem aan het worden in deze regio. Wagens bij een boer stallen wordt ook steeds moeilijker.” Hoewel Braeken afgelopen week nog aangaf dat de gemeente niet de huur gaat betalen, hoopt Van Dommelen nog steeds op hulp van het stadsbestuur. Carnaval valt onder volkscultuur, wat hier een serieuze zaak is, getuige een dikke gemeentelijke nota.