Raadszaal volgend jaar van Geleen naar Sittard

Print
Raadszaal volgend jaar van Geleen naar Sittard

De raadszaal in Geleen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard-Geleen wil 30 miljoen euro investeren in herhuisvesten van ambtenaren en bestuur. Volgend jaar moet de raadszaal (nu in Geleen) verhuizen naar het Kloosterkwartier in Sittard.

Bedoeling is de drie jaar daarna het oude gemeentehuis van Geleen te renoveren tot kantoren voor ambtenaren. Er moet een vleugel komen, die op de plek van het huidige horecastraatje in Geleen moet komen, dat daarvoor moet wijken. Alle zevenhonderd ambtenaren, waarvan er nu nog 580 in Sittard werken, worden zo in Geleen gehuisvest.

Horeca
De Geleense horeca moet dan verkassen naar de hoek Raadhuisstraat/Markt. Het oude raadhuis van Geleen wordt van het nieuwe deel van het gemeentehuis losgekoppeld. Het monumentale raadhuis krijgt dan een horecafunctie. De gemeentelijke kantoortoren in de Sittardse Walramstraat komt vrij na verhuizing van de ambtenaren. Volgens wethouder Noël Lebens heeft zich een partij gemeld om op die plek studenten te gaan onderbrengen.

Sloop
Het oude Sittardse gemeentehuis wordt als alles achter de rug is gesloopt. Mogelijk komt op die plek ouderenhuisvesting of een verzorgingshuis. De verbouwingen voor het gemeentelijke apparaat leveren zo’n tweehonderd mensjaren aan werkgelegenheid op, heeft het college becijferd. B en W leggen het plan in maart voor aan de gemeenteraad. De plannen sluiten aan bij de ideeën die in 2014 al zijn vastgelegd in het coalitieakkoord.

Lebens denkt dat dankzij deze plannen het centrum van Geleen wordt versterkt en vernieuwd en leegstaand monumentaal vastgoed in Sittard een nieuwe bestemming krijgt.