Ook aangifte tegen burgemeesters Venray en Heerlen

Print
Ook aangifte tegen burgemeesters Venray en Heerlen

Afbeelding: ANP

Tegen burgemeesters Hans Gilissen van Venray en Ralf Krewinkel van Heerlen is strafaangifte gedaan door de Bond van Wetsovertreders.

Zij gaven meerdere overlastgevende asielzoekers in hun gemeenten tijdens de jaarwisseling ‘huisarrest’, met de mededeling dat er sancties zullen komen als betrokkenen toch het terrein zouden verlaten, zo staat in de aangiftebrief. Dat is tegen de wet, vindt de bond. 

Jos Heijmans
Eerder kreeg burgemeester Jos Heijmans van Weert een dergelijke aangifte aan zijn broek. Die vaardigde net voor de feestdagen een noodbevel uit omdat hij onrust vreesde van een groep van 26 Noord-Afrikaanse asielzoekers in het asielzoekerscentrum (azc) in Weert. Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant maakte deze week bekend  dat het onderzoek gaat doen naar het noodbevel van Heijmans. Volgens de Bond van Wetsovertreders heeft de Rijksrecherche opdracht gekregen om hem als getuige te horen.

Vertrouwen
Een woordvoerder van de gemeente Venray zegt het vervolg met vertrouwen tegemoet te zien: "In tegenstelling tot Weert, is er in ons geval, in Blitterswijck dus, nooit sprake geweest van een noodbevel. Venray heeft gebruik  gemaakt van een gebiedsgebod, wat inhoudt dat de overlastgevers een bepaald gebied niet mochten verlaten. Dat instrument is gewoon onderdeel van de Vreemdelingenwet. Dat neemt niet weg dat het altijd goed is als een rechter zich hierover buigt."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje