‘Aswoensdag kwam wat vroeg’

Print
‘Aswoensdag kwam wat vroeg’

Bram Brands (links) en Rick Kisters inspecteren de zwartgeblakerde praalwagen van De Nutte Zukke. Foto: Loraine Bodewes

Woensdagavond brandde de carnavalswagen van De Nutte Zukke uit Lemiers af. De groep laat zich echter niet uit het veld slaan. „Als het ons lukt in de optocht van Teuven mee te trekken, is onze carnaval geslaagd.”

Vanuit het niets was daar die steekvlam. Woensdagavond, even voor 19.00 uur in de schuur van de familie Brands aan de Rijksweg in Lemiers. Het bouwteam van De Nutte Zukke was bezig met het voltooien van hun ijstijdcreatie - ‘op jacht al doezende joare, is os beer nog nit bevroare’- toen een van de twee praalwagens met daarop een mammoetreplica vlam vatte. „Een van ons was bezig met slijpwerk toen een vonk oversloeg naar het purschuim waarmee we een sneeuwlandschap creëerden of naar het langharige stof waarmee we de mammoet bekleedden. Daar zijn we nog niet achter”, zeggen Bram Brands (21) en Rick Kisters (25). 

Het tweetal komt bij daglicht de exacte schade bekijken. „Woensdagavond regeerde vooral de adrenaline, al hebben we instinctief wel de juiste acties ondernomen. Een van ons belde direct 112, een ander pakte meteen brandblussers, weer een ander zette vlug de stroom uit en weer twee anderen brachten de jonge koeien in de aangrenzende stal in veiligheid. Toch was het even schrikken toen na een halve minuut nog iemand van ons - Guido Kremer - uit de schuur tevoorschijn kwam. Hij had achter de brandende wagen gezeten. Die tegenwoordigheid van geest hadden we dus niet gehad: kijken of iedereen in veiligheid was. Gelukkig heeft hij zichzelf kunnen bevrijden.” Door het kordate optreden van het zevental werd voorkomen dat het vuur oversloeg naar de hooizolder of het woonhuis van de familie Brands. 

Het tweetal is een dag later nog steeds onder de indruk van de mededeling van de brandweer dat ze enorm geluk hebben gehad omdat er bij de brand blauwzuurgas vrij is gekomen. „Het had echt véél slechter kunnen aflopen.” Voor de carnavalsgroep uit Lemiers is het nu een erezaak om de wagen op tijd af te krijgen voor de optochten in Teuven, Mechelen, Simpelveld, Bocholtz en Lemiers. „Eigenlijk valt de schade nog mee. De andere wagen is op wat roetspikkels na ongeschonden en van deze wagen zijn alleen de mammoet, een magnetron om frikandellen op te warmen en een kratje bier in rook opgegaan. Het zal vooral een kwestie worden van tijdig nieuw mammoetstof vinden en het ijzeren raamwerk opnieuw bekleden. En anders passen we het optochtthema aan: ‘Aswoensdag kwam wat vroeg dit jaar’.” Eén les hebben de bouwers van carnavalsvereniging De Nutte Zukke in elk geval geleerd. Vanaf nu vindt het slijpwerk buiten de loods plaats. „Met een brandblusser onder handbereik.” Dat brengt hen meteen op een nieuw thema voor volgend jaar. „Misschien moeten we dan maar als brandweermannen in de optocht meegaan.”