Discussie glas of plastic met carnaval duurt voort in Weert

Print
Discussie glas of plastic met carnaval duurt voort in Weert

Foto: De Limburger

De afspraken over het gebruik van glas of plastic bij evenementen zoals carnaval zijn in Weert niet duidelijk.

Horeca Nederland afdeling Weert heeft wel alle caféhouders geadviseerd om tijdens de carnavalsdagen binnen en buiten bier en wijn in plastic bekers te schenken. Maar eetgelegenheden hoeven dit niet. 
Joost Arts van café de Harmonie zegt dat de onduidelijkheid zit in de nuances. „Als je drie dagen een café bent en daarna weer eetcafé, mag je dan weer in glas schenken? En hoe lang geldt dit ‘plastic advies’ tijdens carnaval? 

Telt aswoensdag ook nog mee?” Volgens het huidige advies wel. Maar volgens John Cardinaal, uitbater van de Soos, zitten er op aswoensdag maar tien mensen aan de bar. „En als ik twee broodjes op de kaart zet, ben ik dan een eetgelegenheid en mag ik dan glas gebruiken?” Bovendien: gelden de maatregelen tijdens alle evenementen? En waarom alleen in de binnenstad en niet in de buurthuizen? Arts: „Het ene feestje is het andere niet. De carnaval, de braderie, de kermis. Het zijn allemaal verschillende feesten. Gelden altijd dezelfde regels?” De horecaexploitanten zijn in elk geval blij dat burgemeester Jos Heijmans na carnaval met alle horecamensen nog eens om tafel gaat zitten om duidelijkheid te krijgen. 

Horecaondernemer Bert Nelissen vindt dat alles tijdens carnaval in plastic bekers geschonken moet worden. Horecaman Harm Lamberigts doet dat ook, maar gaat vanaf carnavalsdinsdag het restaurant in café Gotcha weer open zetten, zegt hij. „Dan schenken we binnen bier en wijn in een glas. Bij de deur staat dan wel een personeelslid toezicht te houden dat niemand met zijn glas naar buiten gaat om bijvoorbeeld een sigaret te roken.” Wie buiten bier wilde drinken, kreeg altijd al een plastic beker. Binnen kon het nog in een glas, maar tijdens de Weerter kermis bleek dat er toch veel glas kapot op straat lag.