Strafeis tegen moordenaar Els Borst: 8,5 jaar cel plus tbs

Print
Bart van U., de man die Els Borst en zijn zus Loïs doodstak met tientallen messteken, heeft vandaag opnieuw 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen.

Daarnaast is er zes maanden cel tegen hem geëist vanwege wapenbezit. Vanwege zijn schizofrenie en chronische psychose werd Van U vorig jaar 'slechts' tot tbs met dwangverpleging veroordeeld omdat hij geheel ontoerekingsvatbaar zou zijn geweest tijdens de slachtpartijen. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Volgens justitie heeft Bart wel degelijk heldere momenten en is het maar de vraag of hij tijdens de moorden geheel ontoerekeningsvatbaar was. Zo leefde hij in tweestrijd of hij Els Borst moest doden of niet (hij had de 'goddelijke opdracht' haar te doden, maar wist dat hij niet mag doden van de bijbel). Justitie ziet dat als aanwijzing dat hij wél in staat was afwegingen te maken.

Eergisteren tijdens de behandeling van dat hoger beroep toonde Bart van U. zich een stuk rustiger dan tijdens de rechtszaken vorig jaar. Desondanks herhaalde hij de bizarre redenen waarom hij de moorden pleegde: oud-minister Borst stak hij met tientallen messteken dood omdat hij 'als kind van God, de duivel en Jezus de opdracht had gekregen de verantwoordelijke voor euthanasie te doden'. 

Morbide
Bijna een jaar later, begin 2015, stak hij zijn zus Lois dood omdat 'zij hem pestte en hem tot zelfmoord wilde drijven'. Ook zij overleed na tientallen messteken. De familie van Bart zelf pleitte eergisteren tijdens het hoger beroep voor een passende straf voor Barts 'morbide en berekenende daden'. Zij zijn nog steeds bang voor hem en zien hem het liefst jaren achter tralies verdwijnen.