Nieuwe sporen naar dader moordpoging

In maart 2016 werd het Mercedes-busje van Jan S. in Ohé en Laak beschoten.© Archieffoto Kevin Geurtjens

Sigaretten en beltegoed. Ze vormen de nieuwe sporen waarmee de politie hoopt de liquidatiepoging op Jan S. uit Stevensweert, maar vorig jaar, op te lossen.

Jos Emonts

Kunnen de aankopen van een pakje sigaretten van het merk John Player Special en beltegoed voor een telefoon leiden tot de oplossing van een moordpoging?

Ja, denkt de politie in Limburg. Die trekt bijna een jaar na de mislukte moordaanslag op Jan S. uit Stevensweert nog minutieus alle sporen na om de dader te achterhalen. Inclusief camerabeelden van de aanschaf van sigaretten en oplaadtegoed in een winkel in Geleen.

Blonde harenHet team dat deze zaak onderzoekt, verspreidde recent een persbericht om te achterhalen wie de onbekende vrouw is die op donderdag 11 februari 2016 bij een supermarkt aan de Markt in Geleen sigaretten kocht. De oproep vermeldt details over de kleding en gedragingen van de vrouw én over haar kapsel. ‘Zij had blonde haren met opvallende witte strepen erin. Ze droeg haar haar in een knot achter op haar hoofd’.

PeilbakenDe politie laat in het persbericht iets heel essentieels weg: de vrouw kocht die middag ook tegoed voor een prepaid-gsm. Waarom is dat cruciale informatie? Omdat die telefoon later vermoedelijk werd gebruikt om een peilbaken onder de auto van het slachtoffer te activeren en te volgen. En dat peilbaken vertelde de schutter op dinsdag 1 maart rond half negen 2016 exact waar Jan S. reed. Op de Aasterbergerweg in Ohé en Laak opende hij het vuur op de auto van het slachtoffer. Hij, zijn vrouw en kind overleefden de aanslag.

OplossingDus ja, de aankopen van een pakje sigaretten en vooral van beltegoed kunnen leiden tot de oplossing van een moordpoging. Waarom rept de politie dan in een oproep aan pers en publiek alleen over John Player Special? „Dat merk roken niet zoveel mensen. Het zou voor de vrouw zelf of voor mensen die vermoeden haar te kennen een belangrijk aanknopingspunt kunnen zijn. Het klopt overigens dat ze ook beltegoed heeft gekocht”,antwoordt een politiewoordvoerder.

AanhoudingenDe politie pakte in deze zaak eerder inwoners van Echt en Susteren op. Echtenaar Jeu R. , de vermeende schutter, zit al maanden de cel. Hij zou ook al in december 2014 op Jan S. hebben geschoten. De man uit Susteren heeft bekend het peilbaken te hebben verkocht. Hij zegt niet te weten aan wie. Deze verdachte stond na drie dagen weer buiten

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal