Voor de moeders staat in cursieve letters geschreven op de openingspagina van het boek Sultan en de lokroep van de jihad, waarin de lezer wordt meegenomen op de dodelijke odyssee van Sultan Berzel (19) uit Maastricht. Drie woorden die een oneindig gecompliceerd menselijk vraagstuk voor even terugbrengen naar de kern.

Hartverscheurend
Hoeveel bloed er ook vloeit, hoe gruwelijk de feiten zijn, in essentie is elk verhaal van een zelfmoordterrorist ook het hartverscheurende verhaal van een moeder die haar kind ziet wegglijden, radeloos en machteloos. Een kind dat dader is, inderdaad, maar ook slachtoüer. Claire van Dyck: „Het idee dat je een kind verliest, op zo’n manier, dat is onvoorstelbaar. Onverdraaglijk. Tegelijkertijd houd je vast aan dat ene draadje: hoe krijg ik mijn kind terug?” Johan van de Beek: „In de Arabische wereld heeft de moeder een mythische status. Veel meer nog dan in de Italiaanse cultuur. De profeet Mohammed zegt: moeder is alles.”

Lees ook: Van gewone jongen tot massamoordenaar

Buddy
Na een tropenweek, gevuld met radio- en tv-interviews over hun boek en actuele verslaggeving over de politie-inval in de Geleense moskee, komen Johan van de Beek (60) en Claire van Dyck (44) even op adem in een koffiehuis aan het Plein 1992 in Maastricht. Buiten tintelt het water van de Maas, opgewarmd door de stralen van de eerste lentezon. O symboliek. Juist hier aan deze oever, op het balkon van de stad, zat Sultan Berzel als scholier van vijftien jaar vaak met zijn hartsvriendin, een knappe meid met lange bruine lokken die op bad boys viel en de wat dromerige Marokkaanse knaap als haar buddy beschouwde. Urenlang pratend over alles wat tieners bezighoudt: muziek, film, liefde, school, de toekomst.

Vergiftigd
Amper vier jaar later blies Sultan zich op een plein in Bagdad op, 23 levens verwoestend. Johan: "Onder de radar is hij vergiftigd door een gedachtegoed, waarin dood en verderf wordt gezaaid. Zoals essayist Bas Heijne zegt: ‘Het is het hart der duisternis - en het bevindt zich midden in onze samenleving.’ Dat is ook de bedoeling van ons boek: laten zien dat het echte probleem niet dáár zit, ver weg, maar hier.” 

 

 

Bijgevoegd een beeldimpressie van de officiële presentatie van het boek Sultan, zondagmiddag in Boekhandel Dominicanen in Maastricht. De twee schrijvers, Claire van Dyck en Johan van de Beek, werden bij die gelegenheid geïnterviewd door Wido Smeets.

Lees het complete artikel in de krant van zaterdag.

 

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu