Eenheid in Limburg voor jongeren die radicaliseren

Boekpresentatie van ‘Sultan en de lokroep van de jihad’ van Johan van de Beek en Claire van Dyck gistermiddag in boekhandel Dominicanen in Maastricht. © Harry Heuts

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hebben sinds het uitreizen van vier jihadstrijders in 2014 fors opgeschaald als het gaat om radicalisering.

Johan van de Beek en Claire van Dijck

Lees ook:? 'Het idee om zo je kind te verliezen is onverdraaglijk'


Er is een speciale, in Venlo gevestigde permanente eenheid die voor Limburg de situatie monitort en gegevens analyseert. Ook is er een quick response team als direct in actie moet worden gekomen. Beslissingen over wat te doen met mensen die signalen van radicalisering vertonen, worden nu gebaseerd op veel meer kennis en ervaring dan twee jaar geleden. Hierbij wordt, aldus het OM, volgens het better safe than sorry-principe (beter voorkomen dan genezen) gehandeld.

Een voorbeeld hiervan is de arrestatie van Aïcha in Maastricht op oudjaarsavond 2015 in verband met een terreurdreiging in Rotterdam. Later bleek dat Aïcha hier niets mee te maken had. Het OM benadrukt dat hier geen sprake was van lichtzinnigheid. „We leggen onze actie liever uit aan personen die het slachtoffer zijn van een achteraf gezien onterechte aantasting van hun privacy, dan dat we niets doen en daarmee risico’s nemen waarbij onschuldige slachtoffers vallen.”

Hoe het onderzoek verliep staat in het boek Sultan en de lokroep van de jihad dat gisteren verscheen. Het beschrijft de levens en uitreis van vier Maastrichtse Syriëgangers: Sultan, Rezan, jihadbruid Aïcha die terugkeerde en haar Tsjetsjeense vriendin die twee van haar kinderen ontvoerde naar het kalifaat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal