Je gezicht als pronkstuk met vastelaovend

Heather Green in actie met een model. © Ermindo Armino

Met 40.000 volgers op YouTube is Heather Green de Beyoncé van de ‘facepaint’. De Amerikaanse gaf een serie workshops in Born, speciaal voor carnaval.

Merel Visscher

Het is een plek waar je een beroemdheid niet zo snel zou verwachten. In de DA Drogisterij van Born, of all places. Toch is dat voor mensen die bedreven zijn in schminken allang geen geheim meer. De achterste helft van de zaak is geheel ingeruimd met ontelbaar veel potjes verf, kwastjes in alle maten en sjablonen. Het krioelt er deze zaterdag van de mensen die zich voorbereiden op carnaval. De tijd van een boerenkiel aantrekken en wat roze verf in je haar spuiten is allang verleden tijd, vertelt winkeleigenaar Maurice America. „Als je veel aandacht aan je pèkske hebt besteed, moet je gezicht daar ook perfect bij passen.”

SugarskullsUiteraard zijn er ook dit jaar trends in de wereld van de schmink: „De Mexicaanse sugarskulls is ontzettend populair én alles wat blinkt. De lippenglitter bijvoorbeeld is niet aan te slepen.” De autoriteit op het gebied van de facepaint staat in de kelder van de drogisterij, met een kwastje in haar hand met Amerikaans enthousiasme te demonstreren hoe je fast and easy een vlinder op een gezicht maakt, of een paar pauwenveren. Vijftien vrouwen hangen aan haar lippen, de modellen zijn gewillig. Steeds als ze een kunststukje heeft aangebracht, moet het betreffende model haar gezicht langs vijftien flitsende mobieltjes laten gaan, geen detail blijft onopgemerkt.

MilaanHet is niet de eerste keer dat Heather Green in Born is. De cursussen zijn zo populair dat ze in minuten zijn volgeboekt. Er is zelfs een cursiste speciaal uit Milaan komen vliegen om de Amerikaanse in actie te zien. Ook Esther Gouders uit Susteren, die een regenboog over haar hele gezicht heeft, is het nu pas gelukt een plekje te krijgen. Zij is zelf ook bedreven facepainter. Het is zelfs haar beroep; ze gaat kinderfeestjes en babyborrels af. Ze is groot fan van Green. „Ze maakt het heel toegankelijk en je wordt ook zo vrolijk van haar.” Na afloop poseert de YouTubester onvermoeid glimlachend met elke cursist. „Tag me, guys!”

CarnavalDe 35-jarige facepaint-ster is inderdaad een kleine wervelwind met de verfkwast. „Ik begon al als tiener, met clownsgezichten. Ik ben op YouTube begonnen omdat vrienden en kennissen steeds vroegen hoe ze een puppy of een kitty moesten maken. Dat het in tien jaar zo’n vlucht zou nemen, had ik nooit verwacht.” Nu heeft ze haar eigen winkel en verfmerk Silly Farm in Florida en reist ze dus heel wat af voor demo’s. Maar dit is wel de eerste keer dat ze speciaal voor carnaval in Limburg is. Maurice en Dunja America van DA Grime hebben haar daarom meegenomen naar de optochthal, zodat ze alvast wat sfeer kon proeven. Amazing, vindt Green. Jammer dat ze niet kan blijven. Ze had graag al die gezichten gezien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal