Vrouwen aan de macht in Eys

Jonkvrouw Julia, prins Michelle en boer Leanne heersen de komende carnavalsdagen over het rijk van De Öss in Eys. © Johannes Timmermans

In Eys zijn de vrouwen aan de macht. Voor het eerst hebben De Öss een Dreigestirn dat volledig uit vrouwen bestaat. Dat baart zelfs in carnavalshoofdstad Keulen opzien.

René Willems

Zelfs in Keulen, de hoofdburcht van het Rijnlandse carnaval, trok het Dreigestirn van De Öss vorige week de aandacht. Drie vrouwen aan de macht, dat hebben ze zelfs daar nog nooit meegemaakt. „Cool hè”, zegt Michelle Janssen (24), prinses van de carnavalsvereniging in Eys. „Dat was wel even kicken...” Het is elk jaar weer spannend wie in Eys prins carnaval wordt. Het ene jaar is het een prins alleen, het andere jaar een prins met prinses of een prins met hofnar. Een enkele keer treedt bij De Öss een driemanschap aan: het Dreigestirn uit het carnaval van Keulen, met een prins, een jonkvrouw en een boer.

KeulenDit jaar heeft Eys weer zo’n trio. Met voor het eerst drie vrouwen: prins Michelle, jonkvrouw Julia Grotenrath (27) en boer Leanne Kroonen (26). „Prins en boer”, benadrukt Janssen, „dus geen prinses of boerin.” Ze hebben gekozen voor een Dreigestirn omdat dat ‘typisch Keuls’ is, legt Julia uit: „Wij zijn helemaal gek van het carnaval in Keulen. Dat is veel losser en gezelliger. We gaan daar ook al jaren naartoe met onze mannen: we zijn daar steevast present bij de opening van het carnaval op de elfde van de elfde en bij het Auwwieverbal. Vooral de muziek spreekt ons aan, met groepen als Die Räuber.” Hun ‘mannen’ zijn in 2009 al als Dreigestirn opgetreden in Eys. Helemaal in de stijl van het carnaval in Keulen, dus met een man als jonkvrouw. De meiden keren het dit jaar een keertje helemaal om, met drie vrouwen aan het roer en ‘de mannen’ als adjudanten van hun drieën bescheiden op de achtergrond. Er is binnen het vrouwelijke Dreigestirn geen onderlinge hiërarchie, zegt Leanne: „Het is niet zo dat de prins belangrijker is dan de jonkvrouw of de boer. „Al wilde de Wijze Raad van De Öss, die elk jaar de hooglustigheden uitzoekt, wel dat Michelle prins zou worden. „Omdat ik de enige ben die nog in Eys zelf woont”, legt zij uit. Julia woont in Nijswiller, Leanne in Kerkrade.

Kaartspel Waar de figuren prins, jonkvrouw en boer precies vandaan komen, is niet helemaal duidelijk. Een verwijzing naar het kaartspel ligt voor de hand: daarin zijn koning, vrouw en boer de belangrijkste figuren. Leanne heeft een ander verhaal gehoord: „Het heeft blijkbaar iets te maken met de geschiedenis van de stad Keulen. Als de prins daar aankwam, joeg de boer met zijn dorsvlegel eerst alle gespuis aan de kant. Daarmee probeerde de jonkvrouw dat weer goed te maken door kusjes uit te delen, waarmee zij de weg vrijmaakte voor de prins zelf.” In het carnaval van nu zijn de drie meiden vooral de gangmakers. „Wij moeten ervoor zorgen dat de boel op stoom komt”, zegt Michelle, „en dat de zaal - de aangeklede gymzaal in Eys - gaat broesje.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal