Natte en grijze herfstweek op komst, donderdag kans op storm

© Fotolia

Was je van plan om deze week een grote voorjaarsschoonmaak te houden? Zet dat voorlopig maar even uit je hoofd. Het lijkt aankomende week namelijk meer herfst dan lente. Wolken, regen, soms veel wind en maxima die normaal zijn voor november overheersen. Donderdag is er zelfs een kleine kans op storm, zo meldt Weerplaza.

Redactie

De oorzaak van het wisselvallige weer is een stroming vanuit het Westen. Aankomende week wordt het 's middags zacht, met temperaturen van rond de 9 tot 11 graden. In de nachten naar dinsdag, woensdag en donderdag komt de temperatuur amper onder de 6 graden. Temperaturen die passen bij de maand november.Donderdag passeert er een lagedrukgebied waardoor de wind tijdelijk gaat draaien. Daardoor daalt de temperatuur op vrijdag en zaterdag even. Daarna lijkt deze weer naar de eerder genoemde novemberwaarden te gaan.

Volgens Weerplaza is de depressie van donderdag interessant en potentieel gevaarlijk. ,,De weermodellen hebben nog grote moeite om de interactie te berekenen tussen de situatie aan de grond en die op 5 tot 10 km hoogte. Maar die interactie gaat wel bepalend zijn voor hoe hard het zal gaan waaien donderdag."Weerplaza gaat voorlopig uit van de windkracht 8, met kans op meer. Het weerbureau geeft daarbij aan dat rekening moet worden gehouden met zware windstoten in het hele land, van 75 tot 90 km per uur. De kustregio en de noordelijke provincies krijgen mogelijk zeer zware windstoten te verwerken van zo'n 90 tot 110 km per uur.,,Met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn de problemen bij deze windsnelheden doorgaans minimaal. De bomen zijn kaal dus vangen weinig wind en vrijwel alle gebouwen kunnen deze windkracht prima aan", meldt Weerplaza. Vertragingen in het verkeer zijn waarschijnlijk de grootste hinder donderdag, met name op de weg en op de vliegvelden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal