Vogel is nieuwe terreinknecht in Schinnen

© Istock

De spreeuw wordt de nieuwe terreinknecht bij voetbalclub Alfa Sport in Schinnen. Om de vogel naar Schinnen te halen zijn twintig nestkasten geplaatst rondom het hoofdveld.

Rik van Hulst

Golfers weten het al jaren. De voetballerij komt er net achter. De spreeuw is een geschikte terreinknecht om de grasmat te onderhouden. Geen kale plekken meer door emelten (larven van de langpootmug) die het gras aanvreten en kraaien die het veld omploegen op zoek naar de larven.

Voetbalbond KNVB riep vorig jaar op om nestkasten voor spreeuwen te plaatsen. De Schinnense voetbalclub Alfa Sport gaf hier recent gehoor aan en plaatste er twintig rondom het hoofdveld.

Er is al langer een ‘kraaienprobleem’, vertelt Mark Spätjens, opzichter openbare ruimte bij de gemeente Schinnen. De gemeente is eigenaar van de velden. Spätjens: „We hadden in het verleden geen oplossing voor het kraaienprobleem. Ieder jaar wachtten we tot ze vertrokken. Door het plaatsen van nestkasten lijken we een duurzame oplossing te hebben gevonden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal