De beste nonnevot van Limburg eet je hier!

Print

Afbeelding: Johannes Timmermans

Vet, droog, taai, gerimpeld, donkerbruin, ingezakt en een oliegeurtje. Veel kan er misgaan bij het maken van nonnevotten.

Iedereen wil een nonnevot, die de drie dolle dagen tot een feest maakt. Niemand heeft trek in een hobbelende tennisbal in de maag. ,,Nonnevotten maken is topsport, alles moet pico bello in orde zijn. Ingrediënten, waarmee het deeg wordt gemaakt. De temperatuur in de bakkerij en van de olie. En de bakker moet soepel en met gevoel een feestelijke nonnevot kunnen maken.

Een non- nonnevot heb je snel, een top-nonnevot  vergt meer”, zeggen keurmeesters Miel Duisings en Ron Ossenderijver. Zij keurden de nonnevotten van de 40 Limburgse bakkers, die meededen aan de wedstrijd van de beide Limburgse kranten om de beste Limburgse nonnevot.Spannende strijd
Na een spannende strijd werd Thijs Broekmans uit Panningen tot  winnaar uitgeroepen. Tweede werd bakkerij Hannen uit Herten en derde werd bakker Rob Janssen uit Elsloo. ,,Het  niveau van de nonnevotten was hoog, de bakkers hebben de lat hoog gelegd voor zichzelf. De nonnevotcultuur bloeit in Limburg”, aldus de jury.

Top 3

  1. Thijs Broekmans, Panningen | 1,25 euro
    Topper met zijn prachtig goudgele kleur, zij stevige en gelijkmatige vorm. ,,Blij word je van deze nonnevot.” De jury is unaniem in zijn lof. ,,De bakker heeft laten zien dat hij het strikken maken in de vingers heeft. Zowel dubbel als enkel gestrikte nonnevotten. Kunstig en smaakvol.” Aroma en afbeet zijn zoals het hoort. ,,Hij smelt als het ware op de tong.”
  2.  Hannen, Herten | 1,25 euro:
    Goede vorm hoewel hier en daar wat compact. ,,Maar het blijft een engeltje op de tong. Smelt lekker weg en is heerlijk luchtig van smaak.” Als de bakker nog wat meer op de details let en de puntjes nog iets meer op de i zet dan is deze nonnevot  volgend jaar ,,vrijwel zeker een groot kampioen”. 
  3. Rob Janssen, Elsloo | 1,20 euro
    Fraaie goudgele kleur, een egale bilnaad, die er mag zijn en een zorgvuldig gesuikerd met een subtiel vanillesmaakje erin. ,,Kunstig, soepel en zorgvuldig gestrikt.”

Bekijk de volledige uitslag op onderstaande kaart. Klik op de nonnevotten voor meer info.