Actievoerder weigert Schinveldse bos te verlaten

Begin december begon Groenfront! met de bouw van een boomhut.© Luc Lodder

Defensie komt naar verwachting nog niet direct in actie tegen de protest-boomhut in de Schinveldse bossen.

Geert-Jan Claessens

Als de hut ondanks het ultimatum morgenmiddag nog niet is afgebroken gaat het ministerie in overleg over eventuele vervolgstappen, zegt een woordvoerder.

OverlegHij benadrukt dat het ultimatum is ingesteld in overleg met de gemeente Onderbanken en dat Defensie er waarde aan hecht de relatie met die gemeente goed te houden.

Burgemeester Odile Wolfs van Onderbanken gaat ervan uit dat Defensie met de gemeente overlegt voor ze actie onderneemt om het bouwverbod van de boomhut te handhaven. Over eventuele acties is nog geen overlegd gevoerd.

Geen ultimatumZe maakt duidelijk dat de gemeente geen ultimatum heeft gesteld. Onderbanken heeft Defensie gevraagd de boomhut ‘in overeenstemming te brengen met het bestemmingsplan’. Dat kan ook door er een vergunning voor te geven, stelt de gemeente.

VerdedigenActievoerders van GroenFront! en Stop Awacs Overlast startten eind vorig jaar met de bouw van een boomhut om aandacht te vragen voor de dreigende bomenkap in de Schinveldse bossen. GroenFront heeft actievoerders opgeroepen de boomhut dinsdag te komen verdedigen voor het geval Defensie in actie komt.

KappenDefensie wil hier bosonderhoud plegen om een aantal bomen in de vliegroute van Awacs te kappen of in te korten. Dat zou nodig zijn om de verkenningsvluchten veiliger te maken en de overlast te verminderen. Maar volgens de tegenstanders neemt de overlast juist toe als bomen worden gerooid of gekortwiekt.

Afgelopen jaar steeg het aantal klachten over Awacs met 708 naar 14.147, waarvan iets meer dan de helft uit Onderbanken. Verder komen er veel klachten uit Brunssum en Schinnen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal