‘Beperk termijn bisschop’

© Istock

De nieuwe bisschop van Roermond moet straks niet langer dan tien à vijftien jaar zijn ambt bekleden. Dat vindt een groot aantal priesters in het bisdom.

Wim Doesborgh

Als bisschop Frans Wiertz van Roermond tegen het einde van dit jaar met emeritaat gaat, moet er een opvolger komen die veel onder de mensen komt. Die sociale media en andere communicatiemiddelen gaat inzetten om grote groepen mensen te bereiken. En die een ‘inspirerend en krachtig beleid’ uitzet voor de komende jaren, in de lijn van paus Franciscus.

Dat blijkt in gesprekken met dertig parochiepriesters, die deze krant voerde. „Het beleid in Roermond is langzaam uitgeblust”, zegt bijvoorbeeld pastoor Harrie Broers van Munstergeleen. „Er verandert zo veel en zo snel in de maatschappij, alles schreeuwt steeds om nieuw beleid. Een bisschop moet daarom niet te lang op zijn stoel blijven zitten. Tien, vijftien jaar is mooi, dan moet er een nieuwe komen.”

Ook deken Jos Spee van Venlo pleit voor een beperking van de ambtstermijn. „Nieuwe tijden vragen om nieuwe uitdagingen en dan moet je op tijd wisselen. Daarom kun je ook beter een bisschop halverwege de zestig benoemen. Die stopt automatisch op zijn 75ste.”

De parochiepriesters wordt overigens niets gevraagd bij de opstelling van het profiel van de nieuwe bisschop. Dat doet het kathedraal kapittel van het bisdom, het hoogste adviesorgaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal