‘Beperk termijn bisschop’

Print
‘Beperk termijn bisschop’

Afbeelding: Istock

Moethagen-Hertenpael - De nieuwe bisschop van Roermond moet straks niet langer dan tien à vijftien jaar zijn ambt bekleden. Dat vindt een groot aantal priesters in het bisdom.

Als bisschop Frans Wiertz van Roermond tegen het einde van dit jaar met emeritaat gaat, moet er een opvolger komen die veel onder de mensen komt. Die sociale media en andere communicatiemiddelen gaat inzetten om grote groepen mensen te bereiken. En die een ‘inspirerend en krachtig beleid’ uitzet voor de komende jaren, in de lijn van paus Franciscus.

Dat blijkt in gesprekken met dertig parochiepriesters, die deze krant voerde. „Het beleid in Roermond is langzaam uitgeblust”, zegt bijvoorbeeld pastoor Harrie Broers van Munstergeleen. „Er verandert zo veel en zo snel in de maatschappij, alles schreeuwt steeds om nieuw beleid. Een bisschop moet daarom niet te lang op zijn stoel blijven zitten. Tien, vijftien jaar is mooi, dan moet er een nieuwe komen.”

Ook deken Jos Spee van Venlo pleit voor een beperking van de ambtstermijn. „Nieuwe tijden vragen om nieuwe uitdagingen en dan moet je op tijd wisselen. Daarom kun je ook beter een bisschop halverwege de zestig benoemen. Die stopt automatisch op zijn 75ste.”

De parochiepriesters wordt overigens niets gevraagd bij de opstelling van het profiel van de nieuwe bisschop. Dat doet het kathedraal kapittel van het bisdom, het hoogste adviesorgaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →