Politiebond ACP waarschuwt voor burgerwachten

Print
Politiebond ACP waarschuwt voor burgerwachten

Afbeelding: ANP

Politievakbond ACP waarschuwt dat sommige burgerwachten in ons land meer het karakter dreigen te krijgen van een knokploeg. Het gebruik van geweld is een monopolie van de politie en dat wordt door dergelijke groepen ondergraven, aldus vicevoorzitter Erwin Koenen. Samenwerking tussen politie en buurtwachten is prima, maar daarbij moeten wel duidelijke grenzen worden gesteld.

,,Dat de politie samenwerkt met burgers die als extra ogen en oren van de politie fungeren is zeer relevant. Positieve voorbeelden genoeg daarvan”, aldus Koenen. Wel waarschuwt hij voor een te nadrukkelijke samenwerking. ,,Zo’n burgerwacht kan haar optreden en eventueel aangewend geweld gaan legitimeren met het argument dat zij samenwerken met de politie, terwijl daar geen enkel recht aan kan worden ontleend.”

Als voorbeeld noemt de ACP Kootwijkerbroek waar een burgerwacht actief is met professionele uitrusting die met honden en helikopters zoekt naar inbrekers. ,,Een groep burgers die op verdachten gaat jagen en dan ook geweld gaat gebruiken is onacceptabel.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu