Onur (15) pleegt zelfmoord na ontdekken naaktfoto op Instagram

Print
Onur (15) pleegt zelfmoord na ontdekken naaktfoto op Instagram

Scholieren en vrienden in Enschede bij de woning van de Turkse jongen Onur. Afbeelding: Lucien Baard

De 15-jarige Onur sprong van een flat nadat hij ontdekte dat er een naaktfoto van hem op internet circuleerde.

,,Ik ga doei. Sorry voor alles. Ik doe internet uit dus je kan sturen wat je wil. Het heeft geen nut." Dat zijn zondag de laatste woorden in een chat van de 15-jarige Onur uit Enschede. Daarna springt hij van een flat. Een paar uur eerder heeft hij ontdekt dat er een naaktfoto van hem op Instagram staat.   

Een meisje zou verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de foto. Een zelfportret voor de spiegel. Hoe ze er aan kwam is onduidelijk. Hoe dan ook: de 15-jarige jongen kreeg hem onder ogen. Enkele uren later springt hij zijn dood tegemoet. Vlak ervoor wisselt hij wat korte appjes uit met zijn vriendin, waaruit volgens haar blijkt dat hij wanhopig is na het ontdekken van de foto.   

Ik ga doei. Sorry voor alles. Ik doe internet uit dus je kan sturen wat je wil. Het heeft geen nut - Onur

Amper een etmaal na het drama verzamelen zo'n 200 leerlingen van zijn school zich voor het huis van zijn ouders, in de wijk Deppenbroek. Ze willen een eerbetoon brengen aan Onur, maar weten zich amper raad met hun eigen gevoelens. Sommige hebben een rode roos meegenomen. ,,Het is een nachtmerrie", snikt een meisje. In de rouwende groep kennen veel tieners de laatste chat van Onur; ze sturen elkaar een screenshot toe.

Doei
Om 15.16 uur typt Onur aan z'n vriendin: 'K heb van je gehouden mij baby'. Twee minuten later gevolgd door: 'Ik ga nu doei. Je kan sturen wat je wil, het heeft geen nut...' Dan nog twintig hartjes. Zij appt in paniek terug, 8 berichten in een minuut tijd: 'Doe normaal'. En: Ey Onur, Onur'. Maar er komt geen antwoord meer. Niet veel later moeten politie, ambulances en andere hulpverleners uitrukken.   
Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er onderzoek wordt gedaan. ,,We zullen dat met tact doen; het gaat om minderjarigen. We zoeken uit of er iets strafbaars is gepleegd. Dat valt nu nog lang niet te zeggen. Het openbaar ministerie moet beslissen of er sprake is van een strafbaar feit en of er een belang is om te vervolgen." De politie kent de verhalen die rond gaan over wie de foto verspreid heeft, een oud-leerlinge van het Bonhoeffer. ,,Maar wij zijn niet van geruchten, wij moeten het hebben van feiten."

We zoeken uit of er iets strafbaars is gepleegd. Dat valt nu nog lang niet te zeggen - Een politiewoordvoerder

Onur was op het Bonhoeffer College hard op weg zijn ict-diploma te halen. Helemaal niets mee aan de hand op school. ,,Het was een hele lieve zachte jongen", zeggen Falicia Westerink (14) en Amaya Baier (14). ,,Vaak ook wel stil. Het was niet iemand die zijn gevoelens uitte. Maar hier houd je toch geen rekening mee. Het is niet te bevatten." Wat later leggen ze samen een roos bij de flat. Dan keert de groep om, weer naar Onurs huis waar de familie condoleancebezoek ontvangt. 

Uiteindelijk komt Onurs oom naar buiten, Gokhan Karasoylu. ,,Dank jullie wel, allemaal. Het is erg lief van jullie. Maar wij kunnen nu niets voor jullie betekenen. Wij hebben onze handen nog vol aan ons eigen verdriet. Jullie hoeven niet weg te gaan, maar meer kunnen wij nu niet." Hij spreidt verontschuldigend zijn handen. Later deze week wordt Onur begraven in Turkije.

De flat in de Enschedese wijk Deppenbroek die Onur uitkoos om zichzelf van het leven te beroven. Foto: Annina Romita

Oud-leerlinge
Hoewel het vakantie is, gaan vandaag de deuren van de school een paar uur open voor alle leerlingen die willen praten en rouwen. Slachtofferhulp is aanwezig. Enkele klasgenoten hebben gisteren in school al een begin gemaakt met een herdenkingsplekje. Genio Ruesen, directielid van het Bonhoeffer typeert Onur ook als 'een sympathieke jongen, met veel vrienden'. ,,Gewoon een prettige leerling."

Ruesen kan niet bevestigen of er een oud-leerlinge bij dit drama is betrokken. ,,We doen ook geen onderzoek. Dat laten we over aan de politie." Hij zegt dat er in de eerste klassen elk jaar aandacht is voor de gevaren van sociale media en het delen van gevaarlijke foto's. ,,Maar het gebeurt."

Een van de rouwende meisjes zegt het meisje dat de foto verspreidde nog gesproken te hebben. ,,Ze heeft nu heel veel spijt. Ze zou ook wel zelfmoord willen plegen." Volgens een andere schoolgenoot had ze beter kunnen weten. ,,Een hele tijd geleden heeft ze het zelf meegemaakt met zo'n foto. Dan weet je toch hoe het voelt."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →