Limburg googelt vooral Wilders en Rutte

Print
Limburg googelt vooral Wilders en Rutte

Afbeelding: ANP

De politieke partijen voeren inmiddels vol gas campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. De kandidaten doen er alles aan om zich in de media te profileren als de meest geschikte politicus om Nederland te gaan regeren. Maar op welke kandidaten wordt nu het meest gegoogeld? En welke vragen worden dan in de zoekmachine ingevoerd? De internetreus zette het voor ons op een rij.

Geert Wilders  domineert sinds oktober de zoekmachine Google als het om het aantal ‘searches’ gaat die betrekking hebben op deelnemers aan de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Maar voor wie denkt dat iedereen vooral iets wil weten over de politieke ideeën van de geboren Venlonaar, heeft het mis.  Want bovenaan de lijst met meest gestelde zoekvragen over Geert Wilders staat: ‘Hoe oud is Geert Wilders?’ Gevolgd door: ‘Wie is de vrouw van Geert Wilders?’ Pas daarna volgt de zoekvraag: ‘Wat wil Geert Wilders veranderen?’

Het toont dat mensen die bijvoorbeeld een politicus op televisie zien of waarover ze lezen in de krant niet altijd meteen willen weten over bijvoorbeeld de politicus Wilders, maar ook veel vragen hebben over de persoon Wilders.

Limburg: EU belangrijker thema dan immigratie
Google splitst met behulp van de tool Google Trends ook de ingevoerde zoekopdrachten per regio uit. Zo inventariseerde de internetgigant ook  wat nu het meest ‘gezochte’ verkiezingsthema is per provincie. Opvallend is dat in Limburg de ‘Europese Unie’ op de eerste plaats staat. Samen met de inwoners van Zuid-Holland zijn de Limburgers de enigen die het Europese samenwerkingsverband vaker Googelen dan het thema ‘vluchtelingenimmigratie’. Dat thema staat in alle andere provincies wel dik op nummer 1 in de Google-lijst.

Rutte tegen Wilders
De online zoekmachine zette ook op een rij wat de favorieten zijn van de verschillende Limburgse steden. Duidelijk is dat vooral de twee meest prominente politici op de rechter politieke flank door de Limburgers het meest worden gegoogeld. In Heerlen, Kerkrade en Venlo gaat premier Mark Rutte aan kop. In de andere Limburgse steden is Wilders de meest ‘gezochte’ politicus.

Kijk hier voor de top 3 in uw stad.

PVV in alle provincies de meest ‘gezochte’ partij
In alle Nederlandse provincies wordt de PVV van Geert Wilders het meest gegoogeld. Maar als we verder naar onder kijken, zijn er wel verschillen waar te nemen tussen de provincies. Na de PVV is in Limburg het CDA het meest populair als we de zoekmachine gebruiken om meer te weten te komen over de verkiezingen. Alleen in Zeeland is dat ook het geval. In de andere provincies zijn het de SP en de PvdA die op plaats twee op de Google-lijst prijken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →