Cox erkent fout bij optreden pietendemonstratie

Print

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Geleen-Noord - Burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen erkent fout te hebben gehandeld door op te treden bij de zwartepietendemonstratie eind november vorig jaar in hartje Geleen.

Hij liet daar toen enkele protestborden in beslag nemen. Daarop stonden de teksten 'Stop Blackface', 'Zwarte Piet is Racisme' en 'Voor een Racismevrij Kinderfeest'.

Positieve boodschappen
Hij liet ze toen in beslag nemen omdat hij ze in strijd vond met schriftelijk gemaakte afspraken dat de protestborden louter positieve boodschappen mochten bevatten en geen verwijzing mochten laten zien naar racisme. Dinsdag zei hij dat dat die afspraken niet gemaakt hadden moeten worden en hij niet had moeten optreden "Ik moet de wet volgen en volgens de wet mag ik me niet bemoeien met de inhoud van een protest." 

Ontvankelijk
De demonstranten dienden enkele maanden geleden een bezwaarschrift in tegen zijn optreden. In zijn hoedanigheid als burgemeester diende hij daarover een advies af te geven. Hij heeft de commissie nu geadviseerd het bezwaarschift ontvankelijk te verklaren en het beroep toe te kennen. Welke consequentie dit heeft, kon hij dinsdag nog niet aangeven.

Jelle Klaas van het Nederlandse Juristen Comité voor de Mensenrechten – indiener van het bezwaarschrift - toonde zich dinsdag verheugd over de  Cox’ advies. “We wisten dat we uiteindelijk gelijk zouden gaan krijgen. Dat het zo snel ging, had ik niet verwacht.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →