Echtpaar vrijuit na fors geweld politie

Print
Echtpaar vrijuit na fors geweld politie

Afbeelding: ANP

Een echtpaar van in de zestig stond terecht voor het bijten (zij) en het slaan (hij) van een politieagent tijdens een alcoholcontrole in 2014 in Posterholt. Ze zijn vrijgesproken, omdat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte.

Dinsdagmorgen, 2,5 jaar na de alcoholcontrole, stond het stel terecht voor de politierechter in Roermond. De vrouw omdat ze de agente in een arm zou hebben gebeten die haar in een nekklem had gelegd, de man omdat hij de andere agent zou hebben geslagen. Advocaat Francoise Landerloo betoogde met succes dat het openbaar ministerie het recht op vervolging van de man had verloren, omdat de politie zoveel geweld had toegepast bij de aanhouding.

Schade
De politierechter sprak over 'buitenproportioneel geweld dat de nodige schade heeft veroorzaakt' en stuurde de man naar huis. De vrouw werd vrijgesproken van de verdenking dat zij de politieagente had gebeten. Volgens de rechter kon de wond zijn ontstaan bij het aanleggen van de nekklem.

Bot
In een toelichting zegt advocaat Landerloo dat zij bot heeft gevangen met haar officiële klacht tegen de agenten bij de hoofdcommissaris van politie. De klacht werd afgewezen, omdat er geen buitensporig geweld zou zijn toegepast. Het openbaar ministerie heeft een strafklacht van het stel tegen de politieagenten gesponeerd. Landerloo vocht deze beslissing aan bij het gerechtshof. Maar ook het hof vond dat er geen sprake was van buitensporig geweld en weigerde het openbaar ministerie opdracht te geven de agenten te vervolgen. 

30 augustus 2014
Het had een gewone alcoholcontrole moeten zijn, die nacht van 30 augustus 2014 in Posterholt. Het echtpaar, toen  60 en 61 jaar oud, was op weg naar huis. Vrolijk en blij, omdat die dag na een voorbereiding van twee jaar de dochter zou gaan trouwen. Het lukte de vrouw, die achter het stuur zat, echter niet om te blazen.

Bloed
Bij de derde blaastest ging het goed mis en wilde de agent de vrouw aanhouden. Enkele minuten later lag de man badend in het bloed op de grond, in het gezicht geschopt en geslagen door een van de agenten. Ook de vrouw had de nodige bloedingen en zwellingen in haar gezicht opgelopen bij de poging van de agent om haar in een nekklem leggen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen