De man die Zoetemelk op doping betrapte

Print
De man die Zoetemelk op doping betrapte

Afbeelding: Ermindo Armino

Na vijftig jaar in de wielrennerij neemt Jean Houben eindelijk gas terug. De man die decennia lang internationaal jurylid was en als dopingcontroleur van Joop Zoetemelk een positief plasje ontving, gaat met wielerpensioen.

Houbens kraan met anekdotes kan dagen achtereen lopen, vooral van zijn tijd als dopingcontroleur. "Maar die verhalen gaan mee het graf in." Na enig aandringen laat hij zich er een paar ontglippen. Zoals die over Joop Zoetemelk in de Tour van 1979. "Ik verzamelde de urinestalen en moest deze op transport naar Keulen zetten, maar omdat de Tour net was afgelopen, besloot ik de potjes zelf af te leveren bij het lab."

Positief
Het Limburgse jurylid toog naar het Duitse lab, met het plasje van Zoetemelk in de koffer. "En toen bleek die van Joop positief te zijn. De KNWU was woest op mij, omdat ik de procedure niet goed had gevolgd. Maar ik vraag me af, wat zou er zijn gebeurd als ik ze wél op de trein had gezet. Was Zoetemelk dan ook positief bevonden?"

Boos
Niet alleen betrapte hij Zoetemelk, Houben bracht de renner ook nog op de hoogte. „Dat was in het natourcriterium in Simpelveld. Voor de start vroeg ik hem of we even op een rustige plek konden afspreken, onder een viaduct, buiten het dorp. Joop op de fiets, ik met de auto. Hij stapte bij me in en ik bracht hem het nieuws. Joop was toen wel een beetje boos op mij, ja."
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →